Bătaie între deputaţi în Parlamentul Georgiei, din cauza unei legi de inspiraţie rusă – VIDEO

TBILISI | Scris de News.ro | astăzi, 17:18

Parlamentarii georgieni s-au luat la bătaie, luni, în timpul dezbaterilor dintr-o comisie parlamentară ce discuta despre un proiect de lege referitor la „agenţii străini”, despre care criticii spun că are drept model legislaţia draconică din Rusia vecină, în timp ce în faţa Legislativului au loc proteste.

O înregistrare video arată o încăierare scurtă, dar violentă, între deputaţi, după ce preşedintele Comisiei pentru afaceri juridice a camerei a părut să-l lovească pe liderul partidului de opoziţie Mişcarea Naţională Unită, care se opune proiectului de lege.

Între timp, în faţa Parlamentului, continuă protestele împotriva legii, potrivit imaginilor transmise de reţeaua NEXTA.

Protests against the adoption of the law on „foreign agents” continue in #Georgia. Deputies fought in the parliament during disputes.

Earlier, former Georgian President Mikheil Saakashvili told that Georgian oligarch Bidzina Ivanishvili was surrendering the country to Russia. pic.twitter.com/d9wW5l7WXi

— NEXTA (@nexta_tv) March 6, 2023

Blocul de guvernământ Visul Georgian a anunţat luna trecută că susţine legislaţia, care trebuie să treacă prin mai multe etape de aprobare înainte de a deveni lege.

Legea ar impune organizaţiilor care primesc mai mult de 20 la sută din finanţare din străinătate să se înregistreze ca „agenţi străini” şi să se supună monitorizării de către Ministerul Justiţiei, în caz contrar fiind pasibile de amenzi mari.

Criticii compară proiectul cu o lege rusă din 2012, care a fost extinsă în mod constant de atunci şi este utilizată pentru a reprima societatea civilă rusă şi presa independentă. Ei spun că acest proiect de lege dovedeşte că Georgia se schimbă către un regim autoritar, relatează Reuters.

„Legislaţia rusă care este propusă acum în parlament este împotriva intereselor naţionale ale Georgiei, împotriva aspiraţiilor noastre europene”, a declarat Irakli Pavlenişvili, un activist pentru drepturile civile şi politician de opoziţie.

Cu toate acestea, Ghivi Mikanadze, deputat al Visului Georgian, a declarat pentru televiziunea naţională că „societatea georgiană merită să ştie ce organizaţii sunt finanţate şi din ce surse. Vorbim despre transparenţă şi despre faptul că avem o obligaţie (faţă de poporul georgian)”, a arătat el.

Partidul de guvernământ susţine că îşi menţine angajamentul ca Georgia să adere la Uniunea Europeană. Preşedinta georgiană Salome Zurabişvili a declarat că se va opune prin veto proiectului de lege, argumentând că acesta ar pune în pericol speranţele Georgiei de a adera la UE şi la NATO, însă parlamentul poate trece peste un veto prezidenţial.

Luna trecută, peste 60 de organizaţii ale societăţii civile şi instituţii media au declarat că nu vor respecta noua legislaţie privind „agenţii străini” dacă aceasta va deveni lege.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

 » Mai multe informații aici…