Cel mai bun antrenor din lume din toate timpurile (1996-2022), în viziunea IFFHS

Federaţia Internaţională de Istoria şi statistica Fotbalului a dat luni publicităţii topul celor mai buni antrenori alcătuită la performanţele realizate în perioada 1996-2022. Clasamentul reuneşte topul celor mai buni antrenori la nivel de club cu cel al celor mai buni la nivel de echipe naţionale.

Sir Alex Ferguson este liderul suveran al clasamentului IFFHS All Time World’s Best Coach’s Ranking în perioada de 27 de ani (1996-2022). Ferguson a antrenat timp de 39 de ani, din 1974 până în 2013, mai exact 2 153 de meciuri pe bancă. 26 de ani ca manager al lui Manchester United l-au făcut să devină cel mai de succes antrenor din Istorie.

Cu 257 de puncte, el conduce în clasament în faţa portughezului José Mourinho (242) şi a lui Josep Guardiola. Diego Simeone (locul 8) este primul non-european din Top 10 şi, de asemenea, liderul marii şcoli de antrenori din Argentina, cu 9 antrenori argentinieni în Top 50! După Argentina, Spania şi Italia, are câte 7 fiecare, Germania cu 6, Brazilia şi Franţa cu 5,fiind cele mai reprezentate ţări în Top 50.

Top 50 este compus din 34 de antrenori din UEFA, 15 din CONMEBOL şi 1 din CONCACAF. 25 dintre ei sunt încă activi. Din Top 10, José Mourinho, Josep Guardiola, Carlo Ancelotti şi Diego Simeone sunt antrenori capabili să preia conducerea clasamentului în următorii ani.

Rolurile unui antrenor de echipă naţională şi ale unui antrenor de club sunt foarte diferite, iar interesele lor sunt adesea contrare. Din acest motiv, IFFHS a realizat de la început voturile anuale separate la nivel mondial.

Experienţa de 25 de ani a arătat că aceasta este cea mai potrivită abordare, spun cei de la IFFHS. Cu toate acestea, nu este neobişnuit ca cei mai buni antrenori de club să devină antrenori deechipe naţionale. Şi nu de puţine ori un antrenor preia din nou funcţia de antrenor de club după ce a fost antrenor de naţională.

Prin urmare, IFFHS consideră că este logic ca, în scopul unui clasament mondial IFFHS all time, să se reunească cele două categorii de antrenori.

IFFHS susţine că a conceput o metodă echitabilă pentru a stabili clasamentul celui mai bun antrenor mondial din toate timpurile. Federaţia a luat în considerare Top 20 din fiecare clasament anual al fiecărei categorii în cauză (Top 20 cel mai bun antrenor de naţională şi Top 20 cel mai bun antrenor de club) şi a alocat puncte pentru fiecare loc. Astfel, primul clasat a primit 20 de puncte, al doilea clasat 19 puncte, al treilea clasat 18 puncte …. şi 1 punct pentru locul al douăzecilea.

În cazul în care clasamentul anual a cuprins mai puţin de 20, nu se va acorda niciun punct pentru locurile neocupate . Adăugarea punctelor din anii individuali din fiecare categorie oferă un clasament IFFHS ALL TIME WORLD’S BEST COACH’S WORLD’S BEST COACH din 1996 până în 2022.

Top 50 cei mai buni antrenori din lume:

Locul Nume Ţara Puncte

1.

 » Mai multe informații aici…