Dezinformare în SUA. O declaraţie răstălmăcită a lui Zelenski e folosită pentru a sugera că americanii trebuie să meargă la război

O declaraţie răstălmăcită a lui Volodimir Zelenski este folosită în SUA pentru a sugera că preşedintele Ucrainei a cerut ca „fiii şi fiicelele” americanilor să vină să lupte şi să moară în războiul din această ţară, dezinformarea fiind folosită inclusiv de politicienii americani care se opun ajutorului acordat de SUA Ucrainei, scrie CNN.

Fragmentul video, în care declaraţia lui Zelenski este scoasă din context, a fost decupat din discursul susţinut de acesta pe 24 februarie, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina şi distribuit masiv pe Twitter.

În cele 19 secunde decupate, Zelenki spune: „SUA vor trebui să-şi trimită fiii şi fiicele, exact aşa cum şi noi trimitem fiii şi fiicele, la război. Şi vor trebui să lupte, pentru că vorbim de NATO. Şi vor muri. Doamne fereşte, pentru că este un lucru oribil”.

Însă Zelenski nu se referea la războiul din Ucraina. Anterior, acesta spusese că dacă Ucraina va pierde războiul cu Rusia, este foarte probabil ca Vladimir Putin să decidă şi invadarea ţărilor baltice. Iar cum acestea sunt membre NATO, potrivit obligaţiilor prevăzute de articolul 5 al Alianţei, celelalte state, inclusiv SUA, vor trebui să intervină în ajutorul lor.

În acest context, „fiii şi fiicele” americanilor ar fi urmat să ajungă la război.

Afirmaţia scoasă din context a fost distribuit inclusiv de politicieni americani care se opun sprijinului SUA pentru Ucraina, precum republicanca Marjorie Taylor Greene.

Chiar şi după ce mai multe platforme media au arătat că Zelenski nu a cerut ca americanii să lupte în Ucraina, aceasta a continuat să îl critice pe preşedintele ucrainean, ultima dată vineri, la o convenţie a republicanilor la care a participat şi Donald Trump.

„Zelenski spune că vrea ca fiii și fiicele noastre să meargă să moară în Ucraina”, a spus ea, în timpul discursului.

„Mă voi uita la cameră şi îi voi spune direct lui Zelenski: Mâinile jos de pe fiii şi fiicele noastre, pentru că nu vor muri acolo”, a adăugat republicanca.

Editor : D.R.

 » Mai multe informații aici…