INS: Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată a înregistrat o rată de creştere de 11,22%, în trimestrul IV 2022 comparativ cu trimestrul IV 2021

BUCURESTI | Scris de News.ro | astăzi, 09:51

Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat, în trimestrul IV 2022 comparativ cu trimestrul IV 2021, o rată de creştere de 11,22%, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

”În trimestrul IV 2022 comparativ cu trimestrul III 2022, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 2,80%. În trimestrul IV 2022 comparativ cu trimestrul IV 2021, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 11,22%”, arată datele INS.

Trimestrul IV 2022 comparativ cu trimestrul III 2022

Faţă de trimestrul III 2022, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice.

Cele mai semnificative creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în tranzacţii imobiliare (10,27%), construcţii (9,53%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (7,15%), transport şi depozitare (7,12%), respectiv comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (7,11%).

Cea mai mare scădere a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a înregistrat în învăţământ (-21,27%), ca urmare a creşterii timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent (fenomen caracteristic acestei activităţi în trimestrul al IVlea al fiecărui an, cauzat de reînceperea anului şcolar).

La o distanţă considerabilă s-a situat administraţia publică unde s-a înregistrat o scădere cu 4,11% a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare). Faţă de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe1 (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 2,78%, iar cea a cheltuielilor indirecte1 (non-salariale) cu 3,26%.

Trimestrul IV 2022 comparativ cu trimestrul IV 2021

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice. Cele mai semnificative creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în tranzacţii imobiliare (19,95%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (19,93%), respectiv în hoteluri şi restaurante (18,11%). Faţă de perioada analizată, o uşoară diminuare a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a observat doar în învăţământ (-0,41%).

Faţă de acelaşi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 11,21%, iar componenta cheltuielilor indirecte (nonsalariale) cu 11,60%.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

 » Mai multe informații aici…