NATO estimează că Rusia a pierdut la Bahmut de cinci ori mai mulţi soldaţi decât Ucraina

BRUXELLES | Scris de News.ro | astăzi, 20:20

Serviciile de informaţii ale NATO estimează că pentru fiecare soldat ucrainean ucis în luptele pentru apărarea oraşului Bahmut, forţele ruseşti au pierdut cel puţin cinci oameni, a declarat luni pentru CNN un oficial militar din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Oficialul a precizat că raportul de cinci la unu este o estimare fiabilă, bazată pe informaţii.

Oficialul a vorbit cu CNN sub condiţia anonimatul, deoarece nu are voie să discute despre aceste informaţii.

În ciuda raportului favorabil Kievului, oficialul a atras însă atenţia că Ucraina a suferit pierderi semnificative în apărarea oraşului.

Oficialii ucraineni au susţinut în repetate rânduri că au provocat pierderi grele Rusiei în timp ce Moscova încearcă să cucerească Bahmutul cu orice preţ. „Apărătorii noştri au provocat pierderi semnificative inamicului, au distrus un număr mare de vehicule, au forţat cele mai bune unităţi de asalt ale grupului Wagner să lupte şi au redus potenţialul ofensiv al inamicului”, a declarat duminică, după o vizită la Bahmut, generalul Oleksandr Sirski, comandantul forţelor terestre ucrainene.

De asemenea, Institutul pentru Studiul Războiului a estimat că eforturile Rusiei de a captura Bahmutul au deteriorat în mod semnificativ capacitatea Moscovei de a efectua ofensive suplimentare. „Armata rusă se va lupta probabil să menţină orice operaţiune ofensivă ulterioară timp de câteva luni, oferind Ucrainei o şansă de a prelua iniţiativa;” a evaluat luni ISW în analiza sa zilnică a războiului.

Ucraina a declarat luni că trupele sale încă rezistă în luptele acerbe pentru Bahmut, în timp ce Washingtonul consideră că, fie şi în cazul în care oraşul din estul ţării ar cădea în urma ofensivei ruseşti, acest lucru nu ar da neapărat Moscovei un impuls în război.

CITEȘTE ȘI Comandanţii-şefi militari se pronunţă în favoarea unei continuări a operaţiunii defensive şi unei consolidări a poziţiilor ucrainene la Bahmut, într-o reuniune cu Zelenski, anunţă preşedinţia. ISW: Ucrainenii este posibil să continue o retragere treptată

În acelaşi timp, în cel mai recent semn de rivalitate evidentă între armata rusă regulată şi armata privată Wagner, care conduce asaltul asupra Bahmut, Evgheni Prigojin, şeful mercenarilor ruşi, a cerut mai multă muniţie şi a declarat că reprezentantului său i-a fost interzis accesul în cartierul general operaţional al armatei. El avertizase că o retragere din luptă a soldaţilor săi s-ar putea dovedi fatală pentru trupele ruse, având sorţi mici de izbândă la Bahmut, deşi oraşul era, săptămâna trecută, potrivit propriilor spuse, „practic înconjurat”.

CITEȘTE ȘI Prigojin spune că reprezentantul său nu a fost lăsat să intre în cartierul general al armatei ruse din Ucraina. Fondatorul Wagner ameninţase cu perspectiva unei înfrângeri la Bahmut, dacă forţele sale se retrag

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

 » Mai multe informații aici…