Până şi bogaţi lumii au probleme financiare serioase. Banca Naţională a Elveţiei raportează cele mai mari pierderi din istoria băncii centrale

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a raportat luni pierderi de 132,5 miliarde de franci elveţieni(141,5 miliarde de dolari) în 2022, în conformitate cu calculele provizorii pe care le-a anunţat în ianuarie.

Aceste pierderi, cele mai mari din istoria de 115 ani a băncii centrale, au fost cauzate de prăbuşirea valorii investiţiilor SNB, din cauza scăderilor de pe pieţele de obligaţiuni şi de acţiuni de anul trecut.

O întărire a francului elveţian a avut, de asemenea, un efect negativ, reducând deţinerile SNB şi randamentele din investiţiile străine atunci când acestea au fost convertite înapoi în franci elveţieni, scrie Reuters.

Scăderea, care a urmat unui profit de 26 de miliarde de franci în 2021, înseamnă că SNB nu va face nicio plată către guvernele centrale sau regionale elveţiene şi nici nu va acorda dividende investitorilor, doar pentru a doua oară de la înfiinţarea sa în 1907.

Cea mai mare parte a deficitului de anul trecut ar putea fi atribuită celor 131,5 miliarde de franci pierdute pe poziţiile valutare, iar deţinerile sale de obligaţiuni au pierdut 72 de miliarde de franci în valoare, iar portofoliul său de acţiuni a valorat cu 41 de miliarde de franci mai puţin.

SNB, care urmează să prezinte următoarea actualizare a politicii monetare pe 23 martie, a refuzat să comenteze modul în care pierderea ar putea afecta viitoarea sa politică monetară.

Analiştii nu cred că ar putea influenţa, SNB având capitaluri proprii de 66 de miliarde de franci, în ciuda pierderilor masive.

 » Mai multe informații aici…