Rafila anunţă că 69 de proiecte pentru realizarea de ambulatorii din cele 142 depuse au fost aprobate, urmând să fie finanţate din PNRR/ Valoarea totală a investiţiilor e de aproape un miliard de lei/ Proiectele trebuie încheiate până la finalul lui 2024

Scris de News.ro | astăzi, 14:01

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a anunţat că 69 de proiecte pentru realizarea de ambulatorii din cele 142 depuse au primit aprobare, acestea urmând să fie finanţate din PNRR. El a menţionat că valoarea totală a investiţiilor se apropie de un miliard de lei, iar proiectele trebuie încheiate până la finalul lui 2024.

Rafila a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă, că se încheie o etapă importantă în partea de investiţii a Planului Naţional de Redresare şi de Rezilienţă şi anume ambulatoriile de specialitate. 

“Proiectul iniţial prevedea pentru un buget de 80 de milioane de euro fără TVA, adică circa 400 de milioane de lei, să dezvoltăm minim 30 de ambulatorii de specialitate, dintre care 20 trebuiau să fie în zone mai puţin dezvoltate. A existat un apel deschis, deci orice instituţie dorea să dezvolte, instituţie spitalicească sau o autoritate locală care vrea să dezvolte o astfel de structură a putut să aplice. Au existat peste 140 de solicitări din partea diverselor instituţii medicale sau autorităţi locale”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

El a explicat de ce este important ambulatoriul de specialitate. 

“Pentru că el oferă investigaţii medicale, adică analize de laborator, ecografie, radiologie, consultaţii multidisciplinare, de asemenea, pot fi implicate în programele de screening. Ca urmare a acestor investigaţii, pacientul poate să primească un diagnostic rapid, poate să primească un tratament adecvat, uneori poate primi tratamentul acasă. Adică îşi desfăşoară activitatea terapeutică la domiciliu sau se pot oferi tratamente şi în spitalizare de zi în astfel de ambulatorii. Şi lucrul acesta, servicii medicale aproape de cetăţeni, constituie una dintre priorităţile Ministerului Sănătăţii”, a mai transmis Rafila.

El a menţionat că din cele 142 de solicitări au fost aprobate 69. 

“Apelul a început în 26 septembrie 2022. Au fost încheiate depunerile acestor aplicaţii până în data de 2 februarie, 142 de solicitări şi prin relocările şi suplimentările pe care am reuşit să le realizăm, am crescut bugetul şi în loc de 30 de astfel de obiective, am ajuns la un total de 69 de proiecte aprobate, în valoare de 686 de milioane de lei fără TVA, la care se adaugă şi contribuţia autorităţilor locale la unele dintre ele, ceea ce a crescut considerabil bugetul iniţial, care era de circa 400 de milioane. Aproape jumătate din solicitări, 69 din cele 142 au primit finanţare. Contractele au fost semnate, le-am semnat la sfârşitul săptămânii trecute şi în această dimineaţă şi aceste contracte care au fost semnate au plecat către beneficiari. Acest proiect trebuie realizat până la sfârşitul anului viitor, deci există un interval suficient de timp de un an şi nouă luni în care aceste proiecte se pot derula”, a explicat ministrul Sănătăţii.

El a adăugat ca dacă este adăugată şi contribuţia autorităţilor locale la aceste ambulatorii, suma totală  investită se apropie de un miliard de lei. 

“Total buget din partea PNRR fără TVA – 686 de milioane.

 » Mai multe informații aici…