Veniturile Norvegiei din petrol şi gaze au crescut de trei ori pe fondul războiului din Ucraina și a scumpirii combustibililor

Norvegia a avut anul trecut venituri record din petrol şi gaze, în principal ca urmare a războiului din Ucraina, care a propulsat preţurile la gaze naturale la valori record în Europa, arată datele oficiale publicate luni.

Statul norvegian a generat anul trecut venituri de 1.457 miliarde de coroane (131 miliarde de euro), care au avut legătură cu hidrocarburile, „de departe, cea mai mare cifră înregistrată vreodată”, potrivit Institutului norvegian de statistică (SSB), citat de AFP, preluată de Agerpres. Comparativ, este vorba de venituri de aproape trei ori mai mari decât veniturile de 498 miliarde de coroane (45 miliarde de euro) înregistrate în 2021.

Ca urmare a unei reduceri semnificative a livrărilor de gaze ruseşti şi a majorării propriilor sale exporturi, Norvegia a devenit în 2022 cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei, profitând în paralel şi de faptul că preţul gazelor naturale a atins un nivel record în vara anului trecut.

Aceste venituri excepţionale au făcut ca ţara scandinavă să fie catalogată drept „profitor de război”, o etichetă respinsă de autorităţile de la Oslo.

După un ajutor de un miliard de euro anul trecut, guvernul norvegian a decis să acorde Ucrainei un ajutor civil şi militar în valoare de de 75 de miliarde de coroane (6,8 miliarde de euro) pe perioada 2023-2027, adică 15 miliarde de coroane pe an.

Statul norvegian colectează veniturile din petrol şi gaze via taxele impuse companiilor petroliere, participaţiilor directe pe care le deţine la zăcămintele de petrol şi gaze, dar şi la infrastructuri (conducte etc.), precum şi dividendele plătite de grupul energetic Equinor, la care statul norvegian deţine 67% din acţiuni.

Editor : B.P.

 » Mai multe informații aici…