80 de tineri din Moldova au fost duși de partidul „ȘOR” în Turcia pentru a învăța cum să organizeze provocări la proteste în Chișinău

Poliția, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) și alte instituții de forță documentează acțiunile a aproximativ 80 de tineri din municipiul Chișinău și din raioanele Republicii Moldova, care ar fi fost transportați organizat de Partidul „ȘOR” pentru trei zile în Turcia. Aceștia ar fi participat la instruiri pentru organizarea destabilizărilor în timpul protestelor de la Chișinău. Liderul partidului, Ilan Șor, susține că a organizat deplasarea tinerilor în scop de socializare, transmite Radio Moldova.

Întrebat despre această acțiune, președintele Parlamentului Igor Grosu a afirmat în emisiunea „La 365 de grade” de la Radio Moldova, că acest caz face parte din planul Federației Ruse, despre care a vorbit anterior șefa statului Maia Sandu.

Potrivit sursei citate, o parte dintre tineri ar fi fost instruiți cum să provoace dezordini în masă în timpul protestelor, fiind antrenați să rupă cordoanele poliției și să arunce fumigene. Alții urmau să aducă acasă bani pentru a finanța protestele.

Întrebați de jurnaliști, la Aeroport, ce au făcut în Turcia, tinerii au evitat să răspundă, unii având un comportament agresiv.

Liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, a confirmat, într-o postare pe Facebook, că a organizat sejurul în Turcia pentru un grup de tineri din Republica Moldova, pentru ca aceștia să „socializeze, să participe la evenimente sportive și intelectuale”. Potrivit acestuia, beneficiarii sejurului fac parte din Platforma de tineret „START”.

Totodată, Șor, respinge acuzațiile, potrivit cărora cei 80 de tineri ar fi fost instruiți la Belek pentru a provoca destabilizări la protestele antiguvernamentale pe care le desfășoară la Chișinău.

Igor Grosu a declarat la Radio Moldova că structurile de forță din Republica Moldova cunosc despre aceste mișcări și vor dejuca planurile acestora, iar procurorii urmează să se pronunțe în curând referitor la sursele de finanțare ale respectivelor „deplasări”.

„Kremlinul tot timpul în mișcările lor au mizat în Republica Moldova pe politicieni corupți, pentru că aceștia sunt vulnerabili, își vând și țara, și mama, și tot. Acesta-i arsenalul lor, instrumentariul lor, care vine să confirme că există astfel de planuri. Noi, Slavă Domnului, am aflat la timp, le-am dejucat. Noi am anticipat, probabil și această acțiune face parte din anticiparea unor lucruri. Sigur îi vom descuraja. Sunt din oraș, din sate, lasă să-i știe lumea cine-s eroii ăștia. Nu o duc rău dacă și-au permis să meargă până acolo să ia așa-numite lecții. Lucrurile o să fie depistate. La un moment dat, instituțiile abilitate vor ieși și ne vor spune și despre sursele lor de finanțare ș.a.m.d.”, a declarat Igor Grosu.

Mai mulți membri și simpatizanți ai „Mișcării Pentru Popor”, din care face parte și Partidul „Șor”, s-au adunat, în urmă cu o săptămână, la un miting în capitala Republicii Moldova pentru a scanda împotriva puterii politice de la Chișinău. Partidul oligarhului pro rus Ilan Șor a organizat, pe 19 februarie, în Chișinău, un protest la care au participat doar 3 mii de persoane, despre care presa din Moldova susține că ar fi fost aduse contra-cost pentru a cere demisia guvernului pro european.

 » Mai multe informații aici…