ANALIZĂ BestJobs: România, pe loc fruntaş în UE în ceea ce priveşte femeile în roluri de conducere. Domeniile dominate de femei sunt Medicină, Educaţie, HR şi Marketing

BUCURESTI | Scris de News.ro | astăzi, 16:48

Profilul candidatului feminin pe piaţa muncii se caracterizează prin prudenţă, aşa cum arată datele platformei de recrutare online BestJobs. România e pe loc fruntaş în UE în ceea ce priveşte numărul femeilor în roluri de conducere, iar domeniile dominate de femei sunt Medicină, Educaţie, HR şi Marketing, arată platforma.

”Profilul candidatului feminin pe piaţa muncii se caracterizează prin prudenţă”, aşa cum arată datele platformei de recrutare online BestJobs, conform cărora femeile aplică la joburi unde gradul de potrivire este de peste 70%, în comparaţie cu bărbaţii care îşi asumă mai uşor riscuri.

După salariu, pachetul de beneficii extrasalariale este considerat cel mai important criteriu din anunţul de angajare în ochii candidatelor, acestea urmărind preponderent stabilitatea locului de muncă. Alte beneficii pe care le caută la un job nou sunt flexibilitatea sau un grad ridicat de înţelegere din partea angajatorului, dar şi proximitatea sediului faţă de domiciliu.

Aproape 54% dintre candidaţii BestJobs sunt femei. Cu toate acestea, rata de ocupare a forţei de muncă este în continuare mai ridicată în rândul candidaţilor de gen masculin atât la nivel naţional, cât şi la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene. În România, ponderea femeilor din totalul persoanelor încadrate pe piaţa muncii este de 46,4%, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Mai mult, în luna decembrie 2022, rata şomajului pentru persoanele adulte (25-74 ani) a fost estimată la 4,4%  (4,1% în cazul femeilor şi 4,6% al bărbaţilor), potrivit datelor INS.

Un număr mai mare de femei lucrează în domenii sau departamente unde abilităţile interpersonale, empatia şi grija faţă de ceilalţi sunt esenţiale, precum domeniul medical (poziţii de asistenţi medicali, medici, farmacişti), Resurse Umane şi Educaţie (în special joburi de educatoare şi poziţii în învăţământul primar), arată datele BestJobs. În anul şcolar 2021-2022, rolul de cadru didactic în învăţământul preuniversitar a fost deţinut în proporţie de 82,4% de femei, aşa cum 90% dintre asistenţii medicali cu studii superioare în perioada 2010-2021 veneau tot din rândul populaţiei feminine, după cum arată datele Institutului Naţional de Statistică. Alte domenii pentru care aplică preponderent femeile sunt Marketing & Comunicare, Suport Clienţi sau alte poziţii administrative, iar cele mai multe candidate de pe platformă au experienţă şi în domenii precum Vânzări, Producţie/ Logistică, Management, Administrativ, Transport, Turism şi Financiar/ Contabilitate.

Domeniile care sunt de obicei atribuite bărbaţilor, precum IT-ul, devin şi ele din ce în ce mai interesante pentru femei. Potrivit Eurostat, România este printre ţările fruntaşe în privinţa procentului de femei în rândul IT-iştilor, ocupând locul al treilea în UE, cu 26,2% dintre specialiştii IT&C femei.

„La nivel european, există o dezbatere complexă despre împărţirea domeniilor profesionale în funcţie de gen. Aşa cum vedem şi pe BestJobs, femeile au tendinţa naturală de a alege joburi stabile, flexibile şi aproape de domiciliu sau remote, pentru că acest pachet le permite să se ocupe de responsabilităţile casnice sau parentale de care se simt răspunzătoare într-o mai mare măsură.

 » Mai multe informații aici…