Cine este soldatul ucrainean cu țigara în gură, care a fost executat de ruși în pădure

Prizonierul de război ucrainean care ar fi fost executat de ruși într-o pădure a fost identificat, anunță o unitate a armatei ucrainene, în cadrul căreia ar fi luptat soldatul.  El era dat dispărut de la începutul lunii februarie pe frontul din Bahmut. Kievul a deschis o anchetă penală cu privire la presupusa execuție prizonierului ucrainean și au fost puse recompense pe capul ucigașilor.

Anunțul privind identificarea soldatului executat a fost făcut de Brigada 30 Mecanizată a armatei ucrainene, care luptă în zona Bahmutului.

Soldatul, pe nume Timofei Șadura, ar fi dispărut la începutul lunii februarie.

„Ieri a apărut pe rețelele sociale și în mass media o înregistrare video cu împușcarea unui soldat al Forțelor Armate ale Ucrainei, care a fost executat de ocupanții ruși după ce a strigat «Glorie Ucrainei!».

Potrivit datelor preliminare, soldatul împușcat este Timofei Miholaiovici Șadura, din Brigada 30 Mecanizată.

Timofei Șadura este dat dispărut din 2 februarie 2023, după ce a luptat în zona orașului Bahmut. În acest moment, trupul soldatului se află în teritoriile temporar ocupate. Confirmarea finală va fi stabilită după ce trupul acestuia va fi returnat și se vor face examinări suplimentare”, a anunțat marți Brigada 30 Mecanizată într-o postare pe Facebook, unde își exprimă condoleanțele pentru familia soldatului. 

Ucraina a deschis o anchetă penală

Înregistrarea video de 12 secunde, care s-a viralizat rapid pe rețelele sociale, arată aparent un bărbat neînarmat în uniformă ucraineană, stând în picioare într-o groapă în pădure şi fumând o ţigară.

Bărbatul exclamă „Slava Ukraini!” („Glorie Ucrainei”) cu o privire calmă, după care este ciuruit de gloanţele trase de mai mulţi trăgători, care nu se văd în imagine. El se prăbuşeşte la pământ, în timp ce gloanţele par să-i lovească corpul. Pe final se aude o voce care spune „Mori, javră!” în limba rusă.

Sintagma „Glorie Ucrainei” şi răspunsul „Heroiam Slava” („Glorie eroilor”) a devenit simbolică în Ucraina postsovietică, dar, de la începutul războiului, a căpătat o semnificaţie specială ca salut comun în viaţa publică.

Reuters nu a putut verifica deocamdată autenticitatea, data sau locul acestei înregistrări video, care are o imagine nu prea clară. Ministerul rus al Apărării nu a răspuns pe moment la o cerere de comentariu din partea agenţiei de presă citate, scrie Agerpres.

Bărbatul executat a fost apreciat drept un erou de către ucraineni pe reţelele de socializare, unde mulţi utilizatori au postat „Heroiam Slava” ca răspuns.

Recompensă pe capul ucigașilor

Un avocat proeminent, Masi Naiem, care a fost rănit anul trecut în luptele din estul Ucrainei, a anunţat o colectă de bani pentru a fi oferită ca recompensă oricărei persoane care îi va identifica pe cei responsabili. El personal a promis 1.000 de dolari, şi – conform Gazeta.ua – anunţului său i-au răspuns mai mulţi cetăţeni, dintre care unii s-au declarat dispuşi să ofere chiar mai mult. Recompensele pentru numele ucigaşilor merg până la 20.000 de dolari, conform Gazeta.ua.

Autorităţile ucrainene nu au precizat unde sau când a avut loc presupusa execuţie.

 » Mai multe informații aici…