La 15 ani, Arina a văzut cum i-au fost omorâți părinții și apoi a dispărut fără urmă

La o săptămână după ce Rusia a invadat Ucraina, familia Arinei Yatsiuk a hotărât să fugă din casa de lângă Kiev. S-au urcat în mașină, dar la câțiva kilometri au fost opriți de trupele ruse. Soldații au început să tragă, apoi le-au târât pe Arina (15 ani) și pe sora ei Valeria (9 ani) de pe bancheta din spate. Arina a fost rănită și urcată într-o mașină, iar Valeria în alta. Părinții lor au fost găsiți împușcați în mașină. Din 3 martie 2022, nimeni nu a mai văzut-o pe Arina, ea fiind unul dintre copiii ucraineni care au dispărut fără urmă de când Rusia a lansat războiul din Ucraina.  

Valeria a fost dusă într-un sat din apropiere, unde localnicii au găsit-o stând lângă drum. 

Guvernul ucrainean spune că mulți dintre copiii dispăruți au fost duși cu forța în Rusia. Guvernul rus nu neagă că a luat copii ucraineni, dar a spus că de fapt, îi „salvează”.

Mătușa Arinei, Oksana Yatsiuk, a declarat pentru CNN că familia continuă să o caute pe adolescenta de 15 ani. Femeia o descrie ca având ochi căprui și fiind pasionată de desen și călătorii. „A avut speranțe mari, dar „eliberatorii ruși” au decis totul pentru ea. Când o vom găsi, vom continua să o ajutăm în îndeplinirea visurilor ei”, a spus Oksana.

Familia crede că fata, care acum are 16 ani, este încă în viață și că este „ținută captivă” în Rusia.

„Am trimis scrisori oficiale către toate instituțiile medicale, către Ministerul Sănătății din Rusia, Belarus și Ucraina și răspunsul oficial pe care l-am primit este că ea nu a fost înregistrată nicăieri”, a declarat Yatsiuk pentru CNN.

Oksana Yatsiuk, care acum locuiește în Polonia, crede că Arina nu avea actele de identitate la ea când a dispărut, motiv pentru care nu a fost înregistrată oficial nicăieri. „Am primit un răspuns oficial că Arina nu a fost înregistrată trecând granița”, a afirmat femeia.

Familia a căutat-o făcând apel pe rețelele sociale și a contactat grupuri de persoane strămutate. Mătușa Arinei susține că fata nu se află nici pe listele oficiale ale morților.

Un voluntar care ajută la căutarea fete a declarat că el crede că Arina a fost dusă la un spital din Rusia și că a rămas de atunci acolo. Voluntarul, care a vorbit cu CNN sub rezerva anonimatului, a afirmat că nu există nicio pistă p3entru găsirea fetei.

Fata – martor la o „crimă de război”

Dispariția Arinei o preocupă pe Marina Lypovetska, șefa de proiecte la Magnolia, un ONG ucrainean care se ocupă de cazurile de copii dispăruți.

„Este martoră la crime de război. Dacă sora ei mai mică nu a înțeles că părinții ei au fost uciși, presupun că ea a înțeles, ea însăși a fost rănită și este, de asemenea, victima unei crime de război”, a declarat Lypovetska pentru CNN. Organizația a primit peste 2.600 de solicitări de la familiile și prietenii copiilor dispăruți de la începutul războiului,

 » Mai multe informații aici…