Londra prezintă un nou proiect de lege împotriva migraţiei controversat la Canalul Mânecii, înaintea unui summit între Sunak şi Macron la Paris

Guvernul britanic prezintă marţi un proiect de lege, criticat deja de către organizaţii de apărarea drepturilor omului, menit să lupte împotriva migraţiei ilegale, care prevede să se interzică celor care sosesc pe teritoriul britanic pe la Canalul Mânecii să ceară azil în Regatul Unit, o promisiune a premierului Rishi Sunak, relatează AFP.

Premierul Rishi Sunal speră, cu trei zile înaintea unei vizite în Franţa, să-şi îndeplinească astfel promisiunea de a opri creşterea traversării ilegale a Canalului Mânecii, de neoprit în pofida unor planuri succeisve ale Guvernului conservator, aflate în centrul unor tensiuni regulate cu Parisul.

În contextul în care anul trecut 45.000 de migranţi au intrat în regat pe această cale foarte periculoasă, Guvernul se confruntă cu un sistem de azil total depăşit şi cu manifestaţii împotriva migranţilor marcate recent de violenţe.

EXPULZARE ÎN RWANDA

La un an de la legea controversată – blocată de către justiţia europeană – care prevede expulzarea în Rwanda a solicitanţilor de azil înainte de studierea dosarului acestora, Londra prezintă un nou text foarte restrictiv.

”Dacă aici sosesc oameni pe căi ilegale, ei nu ar trebui să fie autorizaţi să rămână”, a rezumat luni la BBC ministrul Michelle Donelan, o purtătoare de cuvânt a Guvernului.

Potrivit unor divulgări în presă, acest text, aşteptat de mai multe săptămâni, prevede măsuri în vederea unei facilitări a detenţiei şi expulzării ”imediat ce este rezonabil posibil” a migranţilor, cărora le va fi interzis, apoi, să se întoarcă în regat.

”Se pare că scopul real al Guvernului este să împiedice pe oricine să ceară azil în regatul Unit”, deplânge într-un comunicat organizaţia de apărarea drepturilor refugiaţilor Care4Calais, care subliniază că un proiect de lege de acest fel este contrar Convenţiei internaţionale a refugiaţilor.

”Unde vom închide milioane de oameni? Cât va costa asta?”, se întreabă asociaţia.

”Iar dacă persoanele trebuie să fie expulzate, unde intenţionbează Guvernul să le trimită?”, întreabă ea.

Regatul Unit a adoptat anul trecut o lege în vederea expuşzării în Rwanda a solicitanţilor de azil care sosesc pe la Canalul Mânecii, însă acest proiect a fost blocat de către justiţia europeană şi se află într-un punct mort.

”Este imposibil să fie pus în practică şi costisitor, iar asta nu va opri ambarcaţiunile”, rezumă, la rândul său, Enver Solomon de la Asociaţia Refugee Council.

Opoziţia laburistă consideră că acest proiect de lege este o diversiune.

”Astfel de legi apar mereu înaintea alegerilor locale” – ca cele prevăzute în mai -, a denunţat luni la LBC liderul Partidului Laburist Keir Starmer.

Dar ”nu cred că prezentarea unor propuneri irealizabile ne va duce departe”, avertizează el.

”REPEDE, TRAVERSAŢI ACUM”

În plină criză a costului traiului, gestionarea cererilor de azil de către Guvernul britanic este o sursă de tensiuni şi de neînţelegeri în rândul multor britanici.

La mijlocul lui februarie, o manifestaţi a unor activişti de extremă dreapta,

 » Mai multe informații aici…