Mircea Geoană: Republica Moldova ar trebui să se teamă mai puțin de Rusia, care abia se descurcă în Ucraina

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, crede că Republica Moldova ar trebui să se teamă mai puțin de Rusia, care abia se descurcă în Ucraina. Deși Moscova face „presiuni enorme” asupra Chișinăului „pe toate fronturile”, nu există un risc militar la adresa Republicii Moldova în acest moment, spune Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a spus că Moldova ar trebui să se teamă mai puțin de Rusia, pe fondul preocupărilor tot mai mari cu privire la situația de securitate din fosta republică sovietică. Vorbind la postul de televiziune Prima TV, Mircea Geoană a acuzat Rusia că exercită „presiuni enorme” asupra Republicii Moldova „pe toate fronturile”, scrie Newsweek.

„Este un război hibrid la maxim. Nu este un război cald ca în Ucraina, dar este un război hibrid la maxim împotriva Republicii Moldova”, a spus Geoană.

Cu toate acestea, numărul doi în NATO a afirmat că nu crede că există un „risc militar pentru Republica Moldova în acest moment”.

Mai mult decât atât, Moldovei ar trebui să-i fie „mai puțin frică de Rusia, deoarece Rusia abia se poate descurca cu Ucraina”, a spus Geoană.

El a adăugat că Republica Moldova are acum un profil foarte ridicat în Occident.

„Republica Moldova are un profil foarte, foarte ridicat acum, în lumea occidentală, inclusiv la noi, la NATO. Ei sunt parteneri cu NATO de 30 de ani. Noi respectăm faptul că este o ţară neutră. Constituţia Republicii Moldova spune că e o ţară neutră, dar nu e o ţară indiferentă pentru NATO. Şi mai este ceva în plus şi eu lucrez extrem de mult în această direcţie. Republica Moldova este un partener comun al NATO şi al Uniunii Europene. De aceea, mă bucur foarte mult că preşedintele Macron şi liderii europeni au decis să facă summitul, al doilea summit al comunităţii politice Europene la Chişinău, la final de mai, început de iunie”, a precizat secretarul general adjunct al NATO.

Săptămâna trecută, Mircea Geoană a afirmat că Moldova nu va fi „slabă din punct de vedere militar”, în ciuda statutului său neutru, dacă Moscova ar încerca să lanseze un atac împotriva sa.

Tensiunile au crescut între Rusia și Moldova în ultimele săptămâni. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut în februarie că Rusia, cu ajutorul unor indivizi care se dădeau drept protestatari antiguvernamentali, a încercat să-și răstoarne guvernul și să-i împiedice țara să adere la Uniunea Europeană .

Totoată, Sandu, un aliat al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski , l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că dorește să folosească Moldova în războiul său împotriva Ucrainei.

La rândul său, Kremlinul a acuzat Ucraina că plănuiește să organizeze un atac cu steag fals ca pretext pentru invadarea Kievului în Transnistria.

Editor : I.C

 » Mai multe informații aici…