Oficialii ucraineni cer pedepsirea Moscovei, după o înregistrare cu prizonier de război ucrainean care aparent este executat de ruşi – VIDEO

KIEV | Scris de News.ro | astăzi, 00:15

Oficialii ucraineni şi-au intensificat retorica împotriva Moscovei după ce luni a apărut o înregistrare video în care un soldat ucrainean capturat este executat aparent de soldaţi ruşi, iar procurorul general al Ucrainei a anunţat deschiderea unei anchete.

Înregistrarea video de 12 secunde, distribuită masiv pe Twitter, arată un bărbat aparent neînarmat, în ţinută de luptă şi cu însemnele steagului ucrainean pe braţ, care stă în picioare şi fumează într-o zonă împădurită. Bărbatul scoate ţigara din gură, suflă fumul şi poate fi auzit spunând „Slava Ukraini” (Glorie Ucrainei), moment în care luptători – care nu sunt în obiectivul camerei – încep să tragă asupra lui mai multe focuri de armă. Bărbatul se prăbuşeşte la pământ în timp ce gloanţele par să-i lovească corpul. Se aude o voce care spune „Mori, târfă”, în limba rusă.

I thought that such heroes who fearlessly look into the eyes of death appear only in movies…

I thought such bastards who kill unarmed prisoner appear only in movies…
Unfortunetelly, it is our reality.
Ukrainian unarmed POW gets executed by russians for saying “Slava Ukraini!” pic.twitter.com/49bXe9aRdB — Halyna Yanchenko (@HalynaYanchenko) March 6, 2023

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a dat vina pe Rusia şi a declarat că este o „dovadă” suplimentară că invazia Moscovei în Ucraina are caracteristicile „unui genocid”.

„Este imperativ ca (procurorul) Karim Khan să lanseze şi o anchetă imediată (a Curţii Penale Internaţionale) asupra acestei crime de război odioase”, a scris el luni pe Twitter. „Autorii trebuie să răspundă în faţa justiţiei”, a cerut Kuleba.

Şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean, Andri Iermak, a calificat incidentul drept o „crimă de război”.

„Aceste (crime de război) sunt un element al unei politici sistematice de teroare, care este justificată de propaganda Kremlinului prin miturile sale despre „nazişti”, Va exista o pedeapsă pentru fiecare astfel de crimă de război”, a scris Iermak pe Twitter. „Nimeni nu va scăpa de justiţie. Îi vom găsi pe toţi”, a promis el.

Comisarul Parlamentului ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ, a declarat că a făcut cunoscut videoclipul partenerilor internaţionali ai Ucrainei ca o „dovadă a unei alte crime de război ruseşti”.

„Executarea unui soldat ucrainean capturat este o încălcare a Convenţiilor de la Geneva. Este o manifestare a ticăloşiei şi josniciei”, a scris Lubineţ pe Telegram.

La rândul său, procurorul general al Ucrainei a declarat luni că a lansat o anchetă penală cu privire la ceea ce el a numit „împuşcarea brutală şi neruşinată a unei persoane neînarmate”, acuzând Rusia că ignoră legile războiului.

Inclusiv preşedintele Volodimir Zelenski s-a referit la înregistrarea video în mesajul său în care, ca în fiecare seară, le spune ucraienilor care este situaţia războiului. „În Ucraina, vom auzi mereu: „Glorie Ucrainei!”. Şi milioane de oameni vor răspunde întotdeauna: „Glorie eroilor!”. Întotdeauna va fi aşa. Ucraina nu va uita niciodată fapta fiecăruia dintre cei a căror viaţă a redat libertatea Ucrainei.

 » Mai multe informații aici…