Şase palestinieni, dintre care unul căutat, au fost ucişi într-un raid israelian în Cisiordania

IERUSALIM | Scris de News.ro | astăzi, 21:34

Şase palestinieni, inclusiv autorul unui atac recent în care au murit doi israelieni, au fost ucişi marţi într-un nou raid al armatei israeliene în Cisiordania ocupată, acesta fiind cel mai recent episod dintr-un val de violenţe ce nu dă semne de diminuare, relatează AFP şi Reuters.

Pe lângă cei şase morţi, cel puţin 26 palestinieni au fost răniţi, în timp ce un membru al forţelor de poliţie israeliene a fost rănit, iar alţi trei au fost răniţi uşor.

Violenţele au izbucnit într-o tabără de refugiaţi din oraşul Jenin din Cisiordania, unde situaţia este extrem de tensionată. Martorii oculari au declarat că locuitorii din tabără au văzut soldaţi israelieni coborând dintr-un camion de mobilă în apropierea unei case de pe o colină ce domină centrul taberei, iar luptătorii au deschis imediat focul. În schimbul de focuri care a urmat, forţele israeliene au înconjurat casa în care presupusul atacator se baricadase împreună cu alţi militanţi, iar israelienii au folosit rachete trase de la umăr împotriva clădirii.

Armata l-a identificat pe suspectul vizat ca fiind Abdel-Fattah Kharusha, membru al grupării islamiste Hamas, care, potrivit acesteia, a împuşcat doi israelieni în timp ce aceştia se aflau în maşina lor la un punct de control din apropierea satului palestinian Huwara, în Cisiordania ocupată, la 26 februarie.

Armata a mai precizat că doi dintre fiii lui au fost arestaţi într-un raid efectuat în acelaşi timp în oraşul Nablus, un alt centru de activitate militantă. Shin Bet, serviciul de securitate internă israelian, a precizat că cei doi fii ai lui Khrushah au fost arestaţi sub suspiciunea că l-au ajutat pe tatăl lor să planifice atacul.

Ministerul palestinian al Sănătăţii a anunţat moartea a şase palestinieni „ucişi de ocupaţia (israeliană) în Jenin”. Pe lângă Khrushah, care avea 49 de ani, au murit cinci bărbaţi cu vârste cuprinse între 22 şi 29 de ani.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a lăudat pe soldaţii israelieni pentru că „au acţionat cu precizie chirurgicală în bârlogul criminalilor” şi „au eliminat un terorist odios”.

„Oricine ne face rău va plăti preţul cuvenit”, a adăugat el.

Nabil Abu Roudeina, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei palestiniene, a denunţat folosirea rachetelor împotriva unor locuinţe în mijlocul oraşului şi a spus că reprezintă un act de „război total”, acuzând guvernul israelian că este „responsabil de o escaladare periculoasă ce ameninţă să inflameze situaţia şi să distrugă toate eforturile de a aduce stabilitate”.

Incursiunea israeliană de marţi a avut loc în toiul sărbătorii evreieşti Purim şi pe fondul creşterii violenţelor de la începutul anului.

De la începutul anului, conflictul israeliano-palestinian a dus la moartea a 71 de palestinieni (combatanţi şi civili, printre care şi minori) şi a 13 israelieni (inclusiv minori şi membri ai forţelor de securitate) şi a unei ucrainence, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza unor surse oficiale israeliene şi palestiniene.

La finalul unei reuniuni rare găzduite de Iordania,

 » Mai multe informații aici…