Țara în care 1 din 10 oameni sunt dependenți de heroină. Cum a ajuns un paradis tropical să fie inundat de droguri

În jur de 10% din populația acestei națiuni insulare este dependentă de heroină, guvernul din Seychelles declarând că situația a degenerat într-o „epidemie”, relatează BBC. Și când ajung la închisoare, dependenții de droguri sunt la fel de vulnerabili în fața crizei care amenință să copleșească toată țara.

Seychelles este o țară a contradicțiilor, dar ele sunt încă și mai greu de înțeles în cazul principalei închisori a insulelor, construită în vârful unui deal și înconjurată de priveliști idilice ale oceanului Indian.

La intrarea în închisoarea Montagne Posée, pictat pe unul dintre pereți, este un portret de patru metri al lui Nelson Mandela alături de următorul citat: „Se spune că nimeni nu cunoaște o națiune până când nu a fost în închisorile ei.”

În cazul insulelor Seychelles, cuvintele președintelui sud-african exprimă perfect diferența dintre imaginile cu hoteluri de lux și peisaje paradisiace cu care țara îi atrage pe turiști și ceea ce se întâmplă cu adevărat în rândul populației locale – o imagine care nu este niciunde mai clară decât între zidurile închisorii.

Înăuntru, întunericul este copleșitor. La primele ore ale după-amiezii, în închisoare nu pătrunde nicio rază de Soare. Deținuții folosesc cartoane cu care își creează un spațiu mai intim în celule. Unele dintre ele sunt atât de mici încât seamănă cu niște cuști.

Criza de heroină este atât de gravă încât metadona – un înlocuitor cu care se tratează dependența de heroină – se eliberează gratuit pentru persoanele înregistrate în programul de reabilitare. Foto: Profimedia Images
Muncitori străinii au fost aduși pentru a-i înlocui pe localnicii dependenți de droguri

Problema drogurilor pândește și ea în întunericul din închisoare, care nu oferă nicio protecție în fața crizei de heroină – unu din zece cetățeni ai insulelor Seychelles este dependent de heroină.

Dependența de heroină este o problemă atât de răspândită încât este nevoie de muncitori străini pentru a lucra la proiectele la care localnicii care sunt dependenți de droguri nu o mai pot face.

În închisoare, gardieni din Tanzania sunt introduși printre restul angajațiilor în încercarea de a combate corupția și de a opri influxul de heroină în celulele pușcăriașilor – dar strategia nu a funcționat.

Chiar și președintele țării a recunoscut că închisoarea nu este pregătită să îndeplinească rolul pentru care a fost construită.

„Când ai așa o dezordine, aici este un teren propice pentru ofițerii corupți. Și odată ce ai corupție, atunci drogurile vor continua să ajungă în închisoare”, a spus președintele Wavel Ramkalawan, care a adăugat faptul că plănuiește să construiască o nouă închisoare.

Ramkalawan recunoaște că „situația drogurilor este foarte rea”. „În acest moment, pe cap de locuitor, în ceea ce privește consumul de heroină, Seycheles este pe locul întâi în lume”, a dezvăluit președintele țării.

În fiecare dimineață, o dubă albă face mai multe opriri, acolo unde oameni de toate felurile așteaptă să își primească doza de metadonă cu care se tratează de dependența de heroină.  » Mai multe informații aici…