Câte milioane de români ar rămâne fără nimic dacă mâine ar veni un cutremur ca în Turcia pentru că nu au casele asigurate

Gradul de asigurare a locuinţelor în România este la un nivel alarmant de mic, 20% dintr-un fond locativ de circa 9,6 milioane de locuinţe, conform celor mai recente date INS, ceea ce înseamnă că la un cutremur cel puţin la fel de devastator ca cel din 1977, proprietarii a 7,7 milioane de locuinţe nu vor putea primi nici măcar ajutor de la stat dacă nu au o poliţă obligatorie de locuinţă (PAD).

Anul 2023 a dat startul unor noi provocări, mai exact două cutremure devastatoare de peste 7 grade pe scara Richter care au pus în genunchi Turcia, urmate de alte seisme de magnitudini mai mici, dintre care unul de peste 5 grade în România, judeţul Gorj. Aceste evenimente au atras din nou atenţia asupra locuinţelor din România, cât de stabile ar fi în cazul unui cutremur, dar şi gradul de asigurare a acestora. Motivul pentru care asigurarea locuinţelor este esenţială, pe lângă faptul că poliţa obligatorie de locuinţă (PAD) este o asigurare obligatorie, asemeni poliţei RCA în cazul autovehiculelor, este şi faptul că în cazul în care proprietarii nu îşi asigură locuinţa cu o poliţă PAD, acest lucru, prin lege, obligă statul să nu poată interveni prin sprijin financiar în cazul unuia dintre cele trei riscuri catastrofale care au fost incluse în poliţă obligatorie, acestea fiind definitorii pentru regiunea din care face parte România.

Pe lângă faptul că România a mai trecut printr-un cutremur devastator în anul 1977, acest subiect este în continuare lăsat deoparte în detrimentul altor subiecte de actualitate. Prin urmare, 45 de ani mai târziu, cutremurele recente atât din Turcia, cât şi din România nu fac decât să arate cât de mult timp a trecut din 1977 până în prezent fără ca locuinţele să fie 100% asigurate printr-o formă minimă de protecţie, respectiv o poliţă PAD.

Astfel, numărul poliţelor obligatorii de locuinţă a ajuns la 1,85 milioane la finalul lunii ianuarie 2023, însemnând circa 20% dintr-un fond locativ total la nivel naţional de circa 9,6 milioane de locuinţe, conform celor mai recente date INS, însemnând că un număr de 7,7 milioane de locuinţe nu ar putea beneficia nici măcar de ajutorul statului din cauză că nu deţin o poliţă obligatorie PAD.

Poliţa obligatorie PAD are un preţ standard bazat pe două tipuri de locuinţe. Astfel, pentru locuinţe de tip A, care sunt construite cu structură de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exterior din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic sau chimic, preţul este de 20 de euro pe an, iar despăgubirea maximă este de 20.000 euro. Pentru locuinţe de tip B, care sunt construite cu o construcţie cu pereţi exterior din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimici, de exemplu chirpici, preţul primei de asigurare este de 10 euro pe an, iar despăgubirea maximă este de 10.000 euro.

Având în vedere caracterul obligativităţii de a avea o poliţă PAD,

 » Mai multe informații aici…