Francezii încearcă să împiedice creşterea vârstei de pensionare. Grevele vor continua, după ce marţi peste 1,2 milioane de oameni au ieşit la proteste / Violenţe la Paris – VIDEO

PARIS | Scris de News.ro | ieri, 23:09

Greva naţională din Franţa împotriva unei reforme planificate a sistemului de pensii a perturbat grav, marţi, serviciile de transport, a închis şcoli şi a oprit livrările de combustibil. Mişcarea grevistă va continua şi miercuri, în timp ce sindicatele şi-au intensificat campania pentru a forţa o revenire a guvernului asupra acestor măsuri profund nepopulare, relatează Reuters.

Este un moment critic pentru ambele părţi, deoarece guvernul preşedintelui francez Emmanuel Macron speră ca planul său de creştere a vârstei de pensionare cu doi ani, până la 64 de ani, să fie adoptat de parlament până la sfârşitul lunii. Căutând să pună presiune asupra parlamentarilor, sindicatele cele mai radicale din Franţa au declarat că de data aceasta vor avea loc greve continue, care ar putea dura zile întregi, cel puţin în unele sectoare.

Aproximativ 1,28 milioane de persoane au participat marţi la cea de-a şasea zi de proteste naţionale faţă de proiectul de lege al guvernului francez referitor la reforma pensiilor, dintre care 81.000 au fost la Paris, potrivit estimărilor Ministerului de Interne şi ale poliţiei din capitala Franţei. Sindicatul CGT susţine însă că au fost 3,5 milioane de manifestanţi în Franţa, dintre care 700.000 la Paris, potrivit BFM TV.

Comparativ, în timpul celui de-al doilea act al mobilizării, la 31 ianuarie, Ministerul de Interne numărase 1,27 milioane de manifestanţi în ţară, dintre care 87.000 în capitală, o participare care a reprezentat un record de la începutul mişcării de protest. Sindicatele vorbiseră însă atunci de o mobilizare istorică, cu două milioane de persoane în stradă în toată ţara.

Sindicatele au chemat la noi manifestaţii în toată Franţa, sâmbătă, împotriva planului de reformă a pensiilor propus de guvern, s-a anunţat marţi, la finalul celei de-a şasea zile de greve şi manifestaţii. Cele opt sindicate principale au făcut, de asemenea, apel la o zi naţională de mobilizare săptămâna viitoare, pe 15 martie. Confederaţia sindicală a anunţat, de asemenea, că îi va trimite o scrisoare preşedintelui Emmanuel Macron, cerându-i să se întâlnească de urgenţă cu greviştii şi să retragă reforma.

GREVELE CONTINUĂ ŞI MIERCURI

Sindicatul CGT a declarat că lucrătorii au votat pentru prelungirea grevelor la toate punctele TotalEnergies.

„Adevărata luptă începe acum”, a declarat Marin Guillotin, reprezentant sindica la rafinăria Donges din vestul Franţei. „Nu am fost auziţi sau ascultaţi. Folosim singurele mijloace care ne-au mai rămas: este greva dură… nu vom renunţa”, a arătat el.

Trenurile vor continua să fie perturbate miercuri, la fel ca şi metroul din Paris, deşi într-o măsură ceva mai mică decât marţi, au anunţat companiile de transport SNCF şi RATP care le gestionează.

Şoferii de camioane şi gunoierii s-au alăturat marţi grevei, care s-a extins la mai multe sectoare.

În întreaga ţară, numeroase mitinguri de protest au atras mulţimi mai mari decât cele organizate anterior de la jumătatea lunii ianuarie, inclusiv în Marsilia, unul dintre cele mai mari oraşe din Franţa,

 » Mai multe informații aici…