Georgienii protestează din nou faţă de legea de inspiraţie rusă, după ciocniri violente cu poliţia în ajun

TBILISI | Scris de News.ro | astăzi, 16:57

Mii de oameni au ieşit din nou la proteste, miercuri, la Tbilisi, pentru a doua zi consecutiv, manifestând împotriva legii „agenţilor străini” despre care criticii spun că este de inspiraţie rusă şi semnalează o schimbare autoritară care dăunează şanselor Georgiei de a avea legături mai strânse cu Europa, relatează Reuters.

Protestele au reînceput miercuri după-amiază cu un marş pentru a marca Ziua Internaţională a Femeii, care este o sărbătoare publică în Georgia. Protestatarii au purtat steaguri georgiene şi ale UE pe bulevardul central Rustaveli îndreptându-se spre Parlament şi strigând „Nu legii ruseşti”.

Day two of protests in #Tbilisi. Rustaveli is blocked. People are in the streets to defend their Euro-Atlantic future and resist Georgia’s shift to Authoritarianism on a pro-Russian orbit, which is solely a responsibility of current regime of Georgian Dream. #NoToRussianLaw pic.twitter.com/gWz8hc1UFd

— Katie Shoshiashvili (@KShoshiashvili) March 8, 2023

Partidele de opoziţie au făcut apel la o a doua noapte de proteste în masă în faţa Parlamentului.

Marţi, parlamentul georgian a adoptat în primă lectură legea, care impune ca orice organizaţie care primeşte peste 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca „agent străin”, în caz contrar fiind pasibilă de amenzi substanţiale.

CITEȘTE ȘI Poliţia din Georgia foloseşte gaze lacrimogene pentru a reprima protestele faţă de legea „agenţilor străini”, adoptată în primă lectură de parlament – VIDEO

Partidul de guvernământ Visul georgian spune că aceasta este inspirată din legislaţia americană a anilor 1930. Criticii, inclusiv preşedinta georgiană Salome Zurabişvili, spun însă că aceasta aminteşte de o lege rusă pe care Kremlinul a folosit-o pentru a reprima disidenţa.

CITEȘTE ȘI Preşedinta Georgiei, aflată în vizită în SUA, şi-a anulat întâlnirile şi s-a adresat protestatarilor din ţara sa: „Voi reprezentaţi o Georgie liberă, o Georgie care îşi vede viitorul în Occident şi care nu va permite nimănui să-i ia acest viitor” – VIDEO

În ciocnirile violente de marţi seara, protestatarii au aruncat cu sticle incendiare şi pietre în poliţie, care a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa mulţimea.

Ministerul de Interne a anunţat că 66 de persoane au fost reţinute.

CITEȘTE ȘI Cel puţin 66 de arestări şi 50 de poliţişti răniţi la Tbilisi, la manifestaţii împotriva unei legi controversate împotriva presei şi ONG-urilor

Această lege a adâncit ruptura între Visul Georgian, care conduce guvernul şi are majoritatea în parlament, şi preşedinta Zurabişvili, o proeuropeană care s-a îndepărtat de partid de când a fost aleasă cu sprijinul acestuia, în 2018. Ea i-a susţinut pe protestatari, afirmând marţi că deputaţii care au votat pentru proiectul de lege au încălcat Constituţia. De asemenea, ea s-a angajat să se opună prin veto proiectului de lege dacă acesta ajunge pe biroul ei, deşi parlamentul poate trece peste un veto prezidenţial pentru a forţa adoptarea legilor.

 » Mai multe informații aici…