Grecia se opreşte şi iese în stradă, la o săptămână de la catastrofa feroviară soldată cu 57 de morţi

Mii de persoane urmează să-şi manifesteze din nou furia, prin greve masive şi manifestaţii în întreaga Grecie, miercuri, la o săptămână după catastrofa feroviară soldată cu 57 de morţi care a provocat un val de indignare, iar ţara urmează să fie blocată în urma unui apel de încetarea muncii în cea mai mare parte a sectoarelor public şi privat, relatează AFP.

Nicio legătură maritimă nu va fi asigurată între continent şi insule, iar trenurile vor rămâne în gară a opta zi la rând.

Angajaţii serviciului public sunt chemaţi la proteste timp de 24 de ore, dar şi învăţătorii din ciclul primar, medicii, şoferii de autobuze şi conductorii de metrou.

Manifestaţii urmează să aibă din nou loc în întreaga ţară, inclusiv două la Atena.

La Atena şi la Salonic, al doilea cel mai important oraş din ţară, ciocniri violente au avut loc duminică între poliţişti şi manifestanţi, în marja unor manifestaţii la care au participat aproximativ 12.000 de persoane.

În coloanele care defilează de o săptămână s-a impus un slogan – ”Sună-mă când ajungi” – un mesaj trimis de către o mamă copului său mort în accident.

Numeroase victime erau tineri şi studenţi.

În ultimele zile, imagini cu părinţi sfâţiaţi îngropându-şi copiii – transmise adesea în direct de posturi de televizine – au contribuit la bulversarea ţării şi mai mult.

”TRAGEDIE NAŢIONALĂ”

Indignarea nu slăbeşte la o săptămână de la coliziunea între un tren de la Atena la Salonic, la bordul căruia se aflau aproape 350 de călători, şi un marfar.

Fără ca vreo alertă să se declanşeze, cele două trenuri au circulat mai mulţi kilometri pe aceeaşi linie ferată şi s-au ciocnit frontal, la 28 februarie, către ora locală 23.30 (şi ora României) la Tempe, în apropiere de oraşul Larissa, la 350 de kilometri nord de Atena.

După ce autorităţile au deplâns o ”tragedie naţională”, grecii le cer socoteală conducătorilor lor, în frunte cu premierul conservator Kyriakos Mitsotakis.

Imediat după coliziune, lacune grave în sistemul de securitate şi vechimea reţelei feroviare – proprietatea statului – au fost arătate cu degetul.

Kyriakos Mitsotakis – care urmează să înfrunte alegeri generale în primăvară – a fost atacat după ce a dat asigurări, la câteva ore după catastrofă, că este vorba despre o ”tragică eroare umană”.

Sindicatele conductorilor de tren subliniază furioase că au tras semnalul de alarmă cu privire la defectţiunile tehnice grave de pe această linie cu mult înainte de dramă, fără să fi fost auzite.

Şeful Gării Larissa, care şi-a recunoscut responsabilitatea în accident, a fost plasat în detenţie provizorie.

Însă unii acuză autorităţile de faptul că vor să scoată ţap ispăşitor un om care dispunea de puţină experienţă.

”Este uşor să dai vina pe şeful gării”, îşi exprima revolta Mariana Chronopoulou, o învăţătoare, la manifestaţiile de duminică.

RINDELUIRE ÎN SERVICIILE PUBLICE

”Suntem foarte furioşi pe acest Guvern,

 » Mai multe informații aici…