Includerea României și Bulgariei în Schengen nu va fi pe agenda primului Consiliu JAI după eșecul din decembrie

Extinderea spaţiului Schengen nu se află pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de joi şi vineri nici în urma reuniunii de miercuri a Comitetului reprezentanţilor permanenţi pe lângă Uniunea Europeană (COREPER), când agenda provizorie a JAI ar mai fi putut suferi schimbări, transmite Agerpres.

Astfel, potrivit website-ului Consiliului UE, agenda include, la secţiunea activităţilor fără caracter legislativ, „Situaţia generală a spaţiului Schengen” (Funcţionarea spaţiului Schengen şi viitorul politicii privind vizele) şi „Intrarea în funcţiune a Sistemului de Informaţii Schengen (SIS) consolidat”, nu însă şi aderarea României şi a Bulgariei la Schengen.

Reuniunea de joi este prima oficială a Consiliului JAI după cea din decembrie când România şi Bulgaria au înregistrat un eşec, în Schengen fiind acceptată doar Croaţia. În cazul României şi al Bulgariei nu a existat unanimitate, deşi cele două ţări au îndeplinit toate condiţiile tehnice necesare, lucru recunoscut de Comisia Europeană încă din 2011, inclusiv în urma evaluărilor făcute de experţii europeni. Opoziţia a venit din partea Austriei şi a Olandei, aceasta din urmă precizând că Bulgaria nu este deocamdată pregătită pentru a intra în Schengen.

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a declarat, miercuri, la Interviurile Digi24.ro, că votul privind aderarea României la Spațiul Schengen va avea loc în consiliul JAI doar după ce Austria „va fi convinsă” să voteze favorabil în această privință. El a dat asigurări că la nivelul Parlamentului European și al Comisiei Europene există negocieri cu partidele din Austria și cu mediul de afaceri pentru a asigura o schimbare de poziție după ce guvernul de la Viena s-a împotrivit, în decembrie, intrării României și Bulgariei.

Principalul subiect de pe ordinea de azi a miniştrilor de interne din UE este reprezentat de dimensiunile internă şi externă ale migraţiei şi azilului, în urma Consiliului European din 9 februarie consacrat acestui subiect. Dezbaterea pe acest subiect va include punerea în aplicare a foii de parcurs privind Regulamentul Dublin şi implicarea efectivă a Uniunii Europene la frontierele externe, inclusiv în ceea ce priveşte operaţiunile desfăşurate de entităţi private.

În cadrul „Consiliului Schengen”, miniştrii afacerilor interne din ţările membre vor discuta despre viitorul politicii în domeniul vizelor. Preşedinţia suedeză a Consiliului UE şi Comisia Europeană vor informa miniştrii cu privire la situaţia generală a spaţiului Schengen şi la punerea în aplicare a acţiunilor prioritare definite de Consiliu în iunie 2022.

Va avea loc şi un schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a interoperabilităţii, în special în ceea ce priveşte începerea funcţionării sistemului de intrare/ieşire. De asemenea, miniştrii vor lua act de intrarea în funcţiune a Sistemului de Informaţii Schengen (SIS) consolidat, devenit operaţional la 7 martie.

Un alt subiect de pe agenda miniştrilor de interne va fi situaţia actuală a dialogului privind securitatea internă cu Ucraina şi despre cooperarea în domeniul justiţiei şi afacerilor interne/politicii de securitate şi apărare comune în legătură cu războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Pe de altă parte, Comisia Europeană va informa miniştrii de interne europeni cu privire la activitatea Centrului de sprijin al UE pentru securitatea internă şi gestionarea frontierelor din Republica Moldova.

 » Mai multe informații aici…