În perioada 2021 – 2027, mamele aparţinând grupurilor vulnerabile vor beneficia de măsuri de sprijin în valoare totală de peste 446 de milioane de euro, finanţate prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021 – 2027 şi Programul Educaţie şi Ocupare 2021-2027, a anunţat Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Astfel sunt vizate domenii precum ocupare, servicii suport pentru familiile monoparentale, pentru copiii cu părinţi plecaţi în străinătate, sprijin material pentru mame şi nou-născuţi din grupuri vulnerabile.
„În perioada 2021 – 2027, România beneficiază de un program special dedicat persoanelor vulnerabile – prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială, iar 10% din bugetul total al acestui program sunt bani europeni alocaţi măsurilor de sprijin pentru mame şi copii în dificultate. Vom finanţa acţiuni integrate prin care oferim atât sprijin material concret, cât şi servicii de consiliere sau măsuri specifice pentru familiile monoparentale, în care unicul părinte este, în majoritatea cazurilor, mama. De asemenea, ne vom axa pe integrarea pe piaţa muncii a mamelor din grupurile vulnerabile, astfel încât ele să poată asigura copiilor lor condiţii decente de viaţă şi şansa la educaţie. Prin apelurile pe care le pregătim, atât autorităţile publice, cât şi furnizorii privaţi de servicii sociale vor putea accesa finanţare pentru a răspunde unor nevoi punctuale ale mamelor şi copiilor aflaţi în situaţii dificile”, a declarat ministrul Marcel Boloş, potrivit comunicatului de presă al MIPE.
Printre măsurile finanţate prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021 – 2027 şi Programul Educaţie şi Ocupare 2021-2027 sunt incluse următoarele:
Acţiuni pentru sprijinirea cuplurilor mamă – nou-născut, din grupurile defavorizate, cu un buget total de 120 milioane de euro
Beneficiarii acestei măsuri sunt cuplurile mamă – nou-născut din grupurile defavorizate (mame beneficiare VMG, mame care fac parte din familii beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei, mame care se află în situaţie de risc, inclusiv cu dizabilităţi, mame aflate temporar în situaţii critice de viaţă, mame care nu deţin acte de identitate, mame minore, mame – cetăţeni străini sau apatrizi provenite din zone de conflict), care primesc tichete sociale pe suport electronic pentru achiziţionarea produselor de îngrijire a noului-născut. Ajutorul se acordă copiilor născuţi cu cel mult 3 luni înainte de acordarea sprijinului. Valoarea voucherului este de 2000 de lei şi se va acorda într-o tranşă unică pentru fiecare nou-născut, pe o perioadă de 4 ani (2024-2027).
Măsura se desfăşoară şi în perioada de programare 2014-2020, aproximativ 15.000 de mame şi copiii nou-născuţi din categoriile cele mai defavorizate vor primi sprijin în valoare de 2.000 lei pentru trusouri, în primele 3 luni de la naşterea copiilor, prin tichete sociale pe suport electronic. Suma totală pentru sprijin este de 6 milioane euro, prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.
Servicii de consiliere şi sprijin material adresat copiilor aflaţi în situaţii de vulnerabilitate, o finanţare totală de 160 milioane de euro
Măsurile finanţate includ sprijin psiho-social si material adresat direct copiilor (acoperirea costurilor de transport, rechizite, hrană pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte, activităţi educative, activităţi de prevenire si combatere a comportamentelor negative),