Partidul de guvernământ din Polonia, sub tirul criticilor după ce fiul unei deputate din opoziţie s-a sinucis ca urmare a unui reportaj difuzat la radio

VARŞOVIA | Scris de News.ro | astăzi, 07:00

Partidul polonez de guvernământ, Lege şi Justiţie (PiS), este criticat din cauza morţii fiului în vârstă de 15 ani al unui parlamentar de opoziţie, care s-a sinucis după ce un post de radio de stat a transmis informaţii ce au dus la identificarea sa ca fiind victima unui pedofil, relatează The Guardian.

Sejmul, parlamentul polonez, a păstrat marţi un minut de reculegere în memoria lui Mikolaj Filiks. Mama sa, Magdalena Filiks, deputat din partea principalului partid de opoziţie din Polonia, Platforma Civică, a anunţat săptămâna trecută că acesta a murit în februarie.

pic.twitter.com/uj7mYkfeiM

— Magdalena Filiks (@FiliksMagdalena) March 3, 2023

Adolescentul s-a sinucis la câteva săptămâni după ce un reportaj despre un pedofil condamnat, realizat de Radio Szczecin, parte a reţelei de stat Polskie Radio, a dezvăluit detalii despre victime care au permis ca Filiks să fie uşor de identificat public.

În reportajul său din decembrie, radioul a dezvăluit vârsta minorilor şi faptul că unul dintre ei era copilul unui parlamentar local. Acesta a adăugat că bărbatul condamnat – al cărui proces a avut loc în 2021 fără public, pentru a proteja victimele – era un fost membru al Platformei Civice şi candidat în alegeri, precum şi un activist LGBT.

Povestea, transmisă pe scară largă de alte mass-media de stat, a provocat revoltă în Polonia, susţinătorii opoziţiei afirmând că partidul naţional-conservator Lege şi Justiţie (PiS) a orchestrat-o pentru a obţine beneficii politice, astfel încât este cel puţin parţial responsabil pentru această moarte.

PiS, care se va confrunta cu alegeri dificile în acest an, controlează puternic mass-media din Polonia şi a făcut campanie împotriva drepturilor LGBT. Susţinătorii săi au sugerat, la rândul lor, că prima condamnare pentru abuz sexual asupra minorilor a fost muşamalizată în mod deliberat de Platforma Civică.

Jurnalistul care a făcut reportajul, Tomasz Duklanowski, ar fi declarat că a difuzat povestea pentru a arăta că „nu doar biserica catolică” a muşamalizat abuzurile asupra copiilor.

RĂZBOIUL DECLARAŢIILOR POLITICE DUPĂ MOARTEA UNUI COPIL

Liderul Platformei Civice, Donald Tusk, fost prim-ministru polonez şi fost preşedinte al Consiliului European, a postat pe Twitter promisiunea sa de a „cere PiS să dea socoteală pentru fiecare ticăloşie, pentru toate daunele umane şi tragediile pe care le-a provocat cât timp s-a aflat la putere”.

Europarlamentarul Radosław Sikorski, fost ministru de externe al cabinetului Tusk, a declarat că acest caz a arătat amploarea cooperării dintre procurori şi presa controlată de PiS, adăugând că astfel de operaţiuni au fost „planificate şi folosite în mod obişnuit pentru a distruge competitorii politici”.

Szymon Hołownia, liderul partidului de opoziţie Polonia 2050, a declarat că nu există „niciun cuvânt astăzi care ar putea aduce alinare”. El a adăugat: „Cu toate acestea, va veni – să nu se îndoiască nimeni de acest lucru – un moment de plată pentru cei ale căror cuvinte aduc moartea”.

PiS a început să acţioneze pentru a prelua controlul direct asupra mass-mediei de stat din Polonia imediat după victoria sa în alegerile din 2015 şi,

 » Mai multe informații aici…