Poliţia din Georgia foloseşte gaze lacrimogene pentru a reprima protestele faţă de legea „agenţilor străini”, adoptată în primă lectură de parlament – VIDEO

TBILISI | Scris de News.ro | ieri, 22:23

Poliţia georgiană a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mii de protestatari care s-au adunat marţi, în centrul oraşului Tbilisi, după ce parlamentul a votat în primă lectură un proiect de lege referitor la „agenţii străini”, despre care criticii spun că are ca model un text din Rusia şi reprezintă o schimbare autoritară ce pune în pericol speranţele ţării din Caucazul de Sud de a adera la Uniunea Europeană, relatează Reuters.

Legea referitoare la agenţii străini a trecut confortabil, marţi, de votul la prima lectură în parlament. Legea, susţinută de partidul de guvernământ Visul georgian, ar impune ca orice organizaţie care primeşte mai mult de 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca „agent străin”, în caz contrar fiind pasibilă de amenzi substanţiale. Criticii au spus că legea aminteşte de o lege din 2012 din Rusia, care a fost folosită de atunci pentru a reprima disidenţa.

Unii dintre protestatarii adunaţi în faţa clădirii Parlamentului fluturau steaguri georgiene, ale Uniunii Europene şi americane şi strigau: „Nu legii ruseşti” şi „Sunteţi ruşi”, adresându-se politicienilor din interiorul legislativului.

Jurnaliştii Reuters din Tbilisi au văzut protestatari care au intrat în altercaţie cu poliţia înarmată cu scuturi antirevolte. Unii demonstranţi au aruncat cu sticle de plastic şi petarde în poliţie, a declarat un martor Reuters. 

Ulterior, agenţii au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a-i dispersa.

The situation in Tbilisi is escalating – protesters started throwing „Molotov’s cocktails” at police. President of Georgia will address the nation soon. pic.twitter.com/nwHeubcbtZ

— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) March 7, 2023

Woman holding an EU flag facing water cannon by herself. Happening now in #Tbilisi. Georgian people are out in the streets to defend the country’s European future amid ruling party’s adoption of Russian foreign agent law.

Georgia’s future will be European. #NoToRussianLaw pic.twitter.com/7sYqAUfmBw

— Katie Shoshiashvili (@KShoshiashvili) March 7, 2023

Protestatarii care sufereau de pe urma efectelor gazelor lacrimogene au fost trataţi chiar pe treptele din faţa clădirii Parlamentului.

PREŞEDINTA ŢĂRII SE OPUNE LEGII

Preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, a anunţat că îşi anulează întâlnirile din timpul vizitei sale în Statele Unite şi că pregăteşte un discurs adresat georgienilor, potrivit unei declaraţii a biroului său. Zurabişvili, deşi aleasă în calitate de candidată a partidului Visul Georgian, aflat la putere, a declarat că se va opune prin veto legii privind agenţii străini, despre care spune că pune în pericol speranţele Georgiei de a adera la UE. Parlamentul poate trece însă peste veto-ul ei.

În schimb, aflat marţi la Berlin, prim-ministrul georgian Giorgi Garibaşvili şi-a reafirmat sprijinul pentru lege, afirmând că dispoziţiile propuse privind agenţii străini respectă „standardele europene şi mondiale”.

„Viitorul ţării noastre nu aparţine şi nu va aparţine agenţilor străini şi slujbaşilor ţărilor străine”, a declarat el.

Partidul de guvernământ, care spune că doreşte ca Georgia să adere la Uniunea Europeană,

 » Mai multe informații aici…