Preşedinta Georgiei, aflată în vizită în SUA, şi-a anulat întâlnirile şi s-a adresat protestatarilor din ţara sa: „Voi reprezentaţi o Georgie liberă, o Georgie care îşi vede viitorul în Occident şi care nu va permite nimănui să-i ia acest viitor” – VIDEO

Preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, aflată în vizită în Statele Unite, şi-a întrerupt marţi întâlnirile pe care le avea în programul oficial şi a înregistrat un mesaj video pe care l-a transmis către protestatarii de la Tbilisi, exprimându-şi sprijinul pentru manifestanţii reprimaţi de forţele de ordine după ce au ieşit să demonstreze împotriva adoptării în parlament, în primă lectură, a unei legi de inspiraţie rusă.

Salome Zurabişvili le-a promis protestatarilor că nu va promulga legea privind „agenţii străini”, motivul tensiunilor din capitala Tbilisi.

„Sunt alături de voi, pentru că astăzi reprezentaţi o Georgie liberă, o Georgie care îşi vede viitorul în Europa şi care nu va da nimănui dreptul de a-i lua acest viitor. Nimeni nu are dreptul să vă ia viitorul”, a declarat preşedinta Zurabişvili într-un mesaj video difuzat către presa locală şi internaţională, înregistrat afară, la New York, în timp ce pe fundal se poate vedea profilul Statuii Libertăţii. 

Today, we stand together! We’ll stand together tomorrow and lead our country into Europe. I make this promise to you as I have made the same promise to myself a long time ago
My full statement: https://t.co/3dvga0Ovhx pic.twitter.com/L59LltC8G1

— Salome Zourabichvili (@Zourabichvili_S) March 7, 2023

„Toţi cei care au votat pentru această lege au încălcat Constituţia şi ne îndepărtează de Europa”, a acuzat ea, în condiţiile în care parlamentarii partidului de guvernământ Visul Georgian au votat masiv în favoarea acestei legi. 

„Am spus de la început că îmi voi exercita dreptul de veto la această lege şi o voi face”, a promis Zurabişvili. Această lege, adoptată marţi în parlament în primă lectură, „trebuie să fie abolită în orice formă”, a arătat preşedinta Georgiei.

— Salome Zourabichvili (@Zourabichvili_S) March 7, 2023

Parlamentul de la Tbilisi are însă dreptul constituţional de a trece peste veto-ul preşedintelui.

Zurabişvili a adăugat că nici măcar nu are rost ca proiectul să fie trimis la Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei, întrucât „Comisia de la Veneţia ştie foarte bine ce fel de lege este”.

„Am spus încă din prima zi că nu o voi semna. Nu sunt interesată să o discutăm articol cu articol. Mă interesează doar viitorul Georgiei, mă interesează Constituţia, al cărei garant sunt. Iar Constituţia spune că toate ramurile guvernului, toate agenţiile, trebuie să facă totul pentru a aduce Georgia în Europa”, a punctat Salome Zurabişvili.

Potrivit site-ului local civil.ge, preşedinta s-a adresat direct ambasadorilor Georgiei şi le-a cerut să acţioneze în interesul european al ţării: „Fac apel la toţi ambasadorii care reprezintă Georgia în ţările UE sau în SUA. Ce apăraţi? Ce reprezentaţi dacă nu acest viitor european?” – le-a spus ea.

„Cu toţii spunem că nu avem nevoie de această lege; esenţa ei este de a ne îndepărta de Europa. Suntem uniţi astăzi şi vom fi uniţi şi mâine şi vom duce această ţară în Europa şi vă promit asta, mi-am promis asta cu mult timp în urmă”,

 » Mai multe informații aici…