S-au întors lupii războinici la Beijing? Cine este Qin Gang, noul ministru de externe al Chinei care avertizează SUA că vor intra într-un posibil conflict şi laudă relaţia cu Rusia

În prima sa conferinţă de presă, noul ministru de externe al Chinei, Qin Gang, până de curând ambasador al ţării sale în SUA, a surprins prin tonul belicos cu care a reproşat Washingtonului politica faţă de Taiwan şi incidentul cu balonul, lăudând în acelaşi timp relaţia Beijingului cu Rusia, în condiţiile în care, cât timp a fost în străinătate, şi-a construit reputaţia unui diplomat atent şi echilibrat.

SUA şi China se îndreaptă spre un conflict inevitabil, dacă Washingtonul nu-şi schimbă abordarea, a declarat noul ministru de externe al Chinei.

În prima sa apariţie mediatică în calitate de ministru de externe, care a avut loc marţi, la reuniunea parlamentară anuală a Chinei, Qin Gang a subliniat agenda de politică externă a Beijingului pentru următorii ani, prezentând China şi relaţia sa cu Rusia drept un pilon de putere şi stabilitate, în timp ce SUA şi aliaţii sunt o sursă de tensiune şi conflict, notează CNN.

El a adoptat un ton mult mai combativ decât obişnuise până acum, avertizând asupra „consecinţelor catastrofale” a ceea ce a descris ca fiind „jocul de noroc nesăbuit” al Washingtonului în ceea ce priveşte modul în care tratează o superputere precum China.

„Dacă Statele Unite nu frânează, ci continuă să accelereze pe o cale greşită, niciun fel de balustradă nu poate preveni deraierea şi cu siguranţă vor exista conflicte şi confruntări”, a avertizat Qin în marja Congresului Naţional al Poporului de la Beijing.

QIN GANG A DAT TONUL POLITICII EXTERNE A CHINEI ÎN URMĂTORII CINCI ANI

În cadrul acestui eveniment foarte bine regizat, Qin a dat tonul politicii externe a Chinei pentru anul viitor şi pentru anii următori, reproşând SUA creşterea tensiunilor bilaterale şi apărând parteneriatul strâns al Beijingului cu Moscova.

Legăturile dintre cele mai mari două mari economii ale lumii se află la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, iar tensiunile au crescut şi mai mult luna trecută, după ce un balon chinezesc, suspectat că ar spiona, a plutit deasupra Americii de Nord şi a fost apoi doborât de avioanele de vânătoare americane.

Partea americană a susţinut că doreşte să fie în competiţie cu China şi nu caută conflictul, „însă, în realitate, aşa-zisa competiţie a părţii americane este o reprimare şi o suprimare totală, un joc cu sumă zero, în care tu mori şi eu trăiesc”, a reproşat Qin.

În schimb, noul ministru de externe a apărat prietenia strânsă dintre China şi Rusia, o relaţie urmărită îndeaproape de Occident în condiţiile războiului din Ucraina. Qin a declarat că legăturile dintre Beijing şi Moscova „reprezintă un exemplu pentru relaţiile externe globale”.

„Cu China şi Rusia lucrând împreună, lumea va avea o forţă motrice”, a spus el, citat de The Guardian. Oficialul a menţionat că există un „contact strâns” între conducerile celor două ţări, relaţiile „între şefii de stat” constituind ancora relaţiei. „Parteneriatul strategic va creşte cu siguranţă din ce în ce mai mult”, a asigurat Qin.

 » Mai multe informații aici…