Victor Negrescu: Dacă acum nu se întâmplă nimic în toamnă va fi foarte dificil, oricine va fi la guvernare, să mişte acest subiect al aderării la Schengen / Ne trebuie o nouă abordare, o nouă stategie, să ridicăm miza jocului

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a declarat miercuri, în emisiunea Proiect de Ţară: România, de la Prima News, că dacă acum nu se întâmplă nimic în toamnă va fi foarte dificil, oricine va fi la guvernare, să mişte acest subiect al aderării la Schengen şi a precizat că poate ne trebuie o nouă abordare, o nouă stategie, să ridicăm miza jocului, să arătăm că blocarea aderării României a Schengen înseamnă un blocaj pentru tot ceea ce se întâmplă la nivel european.

”Din nou suntem blocaţi de alegeri interne dintr-un stat, calcelarul austriac şi premierul olandez aşteaptă evoluţii pe zona de migraţie, care nu pot apărea de pe o zi pe alta. În consecinţă avem nişte speranţe, dar nu e sigur că pot apărea la Consiliul JAi. Săptămîna viitoare am o întâlnire cu comisarul Johannsson, cel care se ocupă de afaceri interne, să discutăm dacă putem să identificăm un posibil  calendar de aderare alternativ şi ce ar trebui făcut din partea noastră a Parlamentului European”, a spus Victor Negrescu, despre evoluţiile privind aderarea la Spaţiul Schengen.

Întrebat care este cel mai bun scenariu pentru aderare, europarlmentarul a arătat că ”cel mai bun scenariu ar fi ca în iunie să avem un vot, dar cu aderare în partea a doua a anului”.

”Suedezii ne-au spus că ei sunt dispuşi să facă un nou vot dar în momentul de faţă nu există majoritatea dorită. Avem însă un dead-line fixat, alegerile pentru PE din 2024. Dacă nu se produc evoluţii va fi complicat să mai sperăm să aderăm la Spaţiul Schengen”, a spus Victor Negrescu.

Europarlamentarul PSD a menţionat că, ”pentru a avea un vot pentru aderarea României în spaţiul Schengen trebuie ca în mai multe reuniuni consecutive ale JAI şi la reuniunile tehnice ca această temă a aderărarii să fie discutată, ori acum nu se întâmpă acest lucru acesta”. Negrescu a arătat că ”anul trecut ca să se întâmple acel vot din decembrie, au fost două sau trei discuţii tehnice”.

”Dacă acum nu se întâmplă nimic, în toamnă va fi foarte dificil, oricine va fi la guvernare, să mişte acest subiect”, a completat eurodeputatul.

Despre strategia României pe acest subiect, Victor Negrescu a arătat că ”au fost o serie de contacte, şi MAE mai ales, cu discuţii cu oficiali europeni şi cu statele membre”.

”Am spus recent că poate ne trebuie o nouă abordare, o nouă stategie, să ridicăm miza jocului, să arătăm că blocarea aderării României a Schengen înseamnă un blocaj pentru tot ceea ce se întâmplă la nivel european, să arătăm mizele. (..) Foarte concret, trebuie să fim în spaţiul public europen şi în presa europeană. Noi în PE avem peste două săptămâni în Comisia pentru petiţii, o dezbatere cu privire la o petiţie iniţiată de români, că acel veto a fost ilegal. Urmează să organizăm o misiune a PE în România în partea a doua a anului, este o informaţie primită chiar acum, comisia de afaceri instituţionale.

 » Mai multe informații aici…