VIDEO În ce stadiu sunt lucrările pe autostrada A0 Nord și când ar putea fi deschisă

În Nord, nu e ca în Sud. Dacă Inelul Sudic al autostrăzii A0 prinde contur, cel opus este într-un malaxor al contestațiilor și întârzierilor. Din cele 4 sectoare de drum, doar două au contracte semnate, iar de lucrat, se lucrează doar pe unul singur. O porțiune de 19 km. Drumarul spune că ar putea fi deschisă circulației în acest an. Reprezentanții CNAIR nu sunt atât de optimiști și speră măcar la 9 kilometri inaugurați.

Arcul nordic al viitoarei autostrăzi care va înconjura Bucureștiul mai are de așteptat până va prelua traficul de pe porțiunea nemodernizată a Centurii Capitalei.

Pe primul lot, de aproape 18 kilometri, firmele de construcții se bat în contestații, încă din 2019. Acum se reevaluează ofertele și urmează desemnarea unui câștigător. Ar fi cea de cincea încercare pe care o face Compania de Drumuri. După semnarea contractului, un an va dura proiectarea și alți doi execuția lucrărilor. Pe următorul lot, de la DN1 la DN2, este singurul șantier deschis. Se vor construi două noduri rutiere și 11 poduri și pasaje.

Pe cei 19 kilometri cuprinși între Corbeanca și Afumați, stadiul de execuție al lucrărilor este de 33%. În teren sunt o mie de muncitori care lucrează cu 200 de autovehicule și 100 de utilaje. 18 30

Alin Șerbănescu – purtător de cuvânt al CNAIR: Anul acesta este posibil să avem o deschidere undeva la 9 km pe lotul 2 A0 Nord. Trebuie să vedem exact unde am putea face legăturile dacă deschidem parțial circulația.

Constructorul român este și mai optimist. Ne-a transmis că anul acesta s-ar putea circula pe toți cei 19 km.

Pe următorii 8 kilometri până la Cernica, urmează să fie semnat contractul, la mai bine de trei ani de la licitație. Câștigătoare este o firmă din China. Va fi prima autostradă construită de către o firmă din afara Uniunii Europene. Încremenit în timp a rămas și un ciot de 4 kilometri, de la Cernica la Autostrada Soarelui, deși are câștigător desemnat încă din 2020, același ca pe lotul 2.

Muncitorii nu se pot apuca de treabă pentru că se așteaptă finalizarea unui studiu de biodiversitate. Este necesar deoarece se va construi un viaduct peste Lacul Cernica, arie naturală protejată.

Alin Șerbănescu – purtător de cuvânt al CNAIR: Estimăm că până la sfârșitul lunii avem și revizuirea acordului de mediu. Dacă vor mai apărea modificări, acestea vor putea fi doar minime. Anumite treceri, în special pentru reptile sau insecte.

Autostrada A0 are în total 100 de km.

Mihai Crăciun, membru fondator Asociaţia „Construim România”: Este probabil cea mai importantă autostradă din România, ar fi trebuit construită înainte chiar și de A1, pentru că nu e o autostradă pentru București, ci este o autostradă pentru economia întregii țări, pentru că pe aici trec toate coridoarele de marfă și nord-sud și est-vest.

Pe arcul sudic al autostrăzii, lucrările sunt mai avansate.

 » Mai multe informații aici…