„Violoncelistul lui Putin” a transferat zeci de milioane de euro în conturi din Elveţia. Patru bancheri sunt judecaţi pentru că ar fi închis ochii la provenienţa fondurilor

ZURICH | Scris de News.ro | astăzi, 18:20

În Elveţia a început miercuri un proces care încearcă să exploreze provenienţa dubioasă a zeci de milioane de euro care au trecut prin contul lui Serghei Roldughin, un muzician cu legături strânse cu Kremlinul, relatează AFP şi Reuters.

Patru angajaţi ai băncii elveţiene Gazprombank, inclusiv directorul său general, sunt judecaţi începând de miercuri pentru că au acceptat să gestioneze activele dubioase ale violoncelistului rus Serghei Roldughin, un apropiat al lui Vladimir Putin.

Cei patru inculpaţi sunt acuzaţi că nu au luat măsurile de precauţie necesare pentru a se asigura că violoncelistul şi dirijorul rus era proprietarul de drept al sumelor încredinţate băncii între 2014 şi 2016, în pofida „îndoielilor obiective” pe care ar fi trebuit să le ridice milioanele de franci elveţieni care au trecut prin contul său.

Conform legislaţiei elveţiene, muzicianul, care este şi naşul uneia dintre fiicele preşedintelui rus, ar fi trebuit să facă, de asemenea, obiectul unor verificări mai stricte ca aşa-numită persoană expusă politic.

În Elveţia, băncile sunt obligate să respingă sau să înceteze relaţiile de afaceri în cazul în care există îndoieli cu privire la identitatea părţii contractante.

De la anunţarea procesului, presa elveţiană s-a întrebat dacă violoncelistul nu a acţionat cu aceste conturi ca un „om de faţadă” pentru preşedintele rus şi anturajul său.

Cei patru inculpaţi – trei ruşi şi un elveţian, a cărui identitate nu poate fi dezvăluită din cauza legislaţiei locale – au compărut miercuri la tribunalul districtual din Zurich, capitala financiară a Elveţiei, în costume şi cravate închise la culoare.

Inculpaţii, care neagă acuzaţiile, riscă o pedeapsă de şapte luni închisoare cu suspendare.

CITEȘTE ȘI Proces în Elveţia împotriva Gazprombank, privind conturi dubioase ale violoncelistului rus Serghei Roldughin, ”omul de paie” al lui Putin

CUM POATE FI UN ARTIST MILIONAR?

În momentul în care au fost deschise conturile, existau deja îndoieli cu privire la sursa banilor primiţi de dirijor, una dintre întrebări fiind cum de un artist putea avea o asemenea avere, a declarat judecătorul, întrebându-i pe inculpaţi de ce nu au verificat.

Acuzarea a declarat în faţa instanţei că cei patru inculpaţi nu au făcut suficient pentru a determina identitatea beneficiarului real al fondurilor. Este vorba de sume de 30 de milioane de franci elveţieni (31,84 milioane de dolari), a declarat procurorul Jan Hoffmann.

Roldughin este titularul a două conturi deschise la Gazprombank Elveţia în 2014. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că muzicianul – care apare pe lista ruşilor sancţionaţi de Elveţia – nu avea nicio activitate listată ca om de afaceri în documentele sale bancare şi în mod evident nu deţinea el însuşi milioane de euro.

Roldughin se numără printre zecile de membri ai cercului intim al lui Putin sancţionaţi de Occident, inclusiv de Elveţia, după ce Rusia a lansat invazia Ucrainei în 2022.

 » Mai multe informații aici…