Yellen: Schimbările climatice ar putea determina scăderea valorii unor active, cu impact asupra economiei americane

Schimbările climatice au deja un impact economic şi financiar major asupra Statelor Unite şi ar putea declanşa pierderi ale valorii activelor în următorii ani, care ar putea apărea în cascadă în sistemul financiar al SUA, va avertiza marţi secretarul Trezoreriei Janet Yellen, transmite Reuters.

Yellen va spune unui nou consiliu consultativ format din cadre academice, experţi din sectorul privat şi organizaţii non-profit că numărul anual al dezastrelor de ordinul miliardelor de dolari a crescut de cinci ori în ultimii cinci ani, comparativ cu anii 1980, chiar şi după ce a luat în considerare inflatia.

”Pe măsură ce schimbările climatice se intensifică, dezastrele naturale şi creşterea temperaturilor pot duce la scăderi ale valorii activelor care ar putea trece în cascadă prin sistemul financiar. Iar o tranziţie întârziată şi dezordonată către o economie net zero poate duce şi la şocuri la nivelul sistemului financiar”, a spus ea în observaţiile pregătite pentru a fi transmise la prima şedinţă a consiliului consultativ.

În ianuarie, guvernul SUA a raportat că 2022 a egalat 2017 şi 2011 pentru al treilea cel mai mare număr de dezastre de miliarde de dolari, cu un cost total de cel puţin 165 de miliarde de dolari.

 Au fost 18 dezastre meteorologice şi climatice care au costat fiecare cel puţin 1 miliard de dolari pe an, inclusiv două focare de tornade în sud şi sud-est, în martie şi aprilie, şi incendii masive în vest.

Yellen a spus că noul Comitet consultativ privind riscurile financiare legate de climă, înfiinţat în octombrie anul trecut de Consiliul de Supraveghere a Stabilităţii Financiare (FSOC), va stimula eforturile SUA de a atenua riscurile pe care schimbările climatice le prezintă pentru stabilitatea financiară.

”CFRAC este un indiciu clar al seriozităţii cu care autorităţile de reglementare din SUA îşi asumă problema creşterii riscurilor legate de climă în sistemul financiar”, a declarat John Morton, fostul consilier climatic al lui Yellen, care s-a alăturat din nou Pollination, o firmă de investiţii pentru schimbările climatice, în ianuarie.

Cu o gamă largă de experţi, consiliul va sfătui FSOC în timp ce se confruntă cu ceea ce a identificat ca fiind ””un risc emergent pentru stabilitatea sistemului financiar al SUA”, a spus Morton.

Întâlnirea are loc pe fondul unei serii de noi reglementări privind gestionarea riscurilor legate de climă, emise de Oficiul Controlorului Monedei (OCC), Federal Deposit Insurance Corp (FDIC) şi Rezerva Federală după ce FSOC, un grup de reglementare de top din SUA, a identificat pentru prima dată schimbările climatice ca ”o ameninţare emergentă” la adresa stabilităţii financiare a SUA, în octombrie 2021.

Oficiul Federal de Asigurări a emis, de asemenea, o propunere de a colecta date de la asigurători pentru a evalua riscul climatic, iar Fed a declarat în ianuarie că va efectua o analiză pilot a scenariului climatic pentru a studia practicile băncii de management al riscului climatic.

Şi, în aprilie, Comisia pentru bursă şi valori mobiliare (SEC)din SUA urmează să stabilească o nouă regulă privind declaraţiile companiilor legate de climă.

 » Mai multe informații aici…