A doua seară de proteste violente în Georgia. „Nu putem lăsa țara noastră să devină stat rusesc. Nu avem altă opțiune”

Mii de oameni participă miercuri la a doua zi consecutivă de proteste în capitala georgiană Tbilisi, adunându-se în fața parlamentului să-și exprime opoziția față de proiectul de lege al „agenților străini” despre care criticii spun că este un semnal al unei tranziții către autoritarism, transmite Reuters.

La lăsarea serii, poliția a folosit tunuri cu apă și grenade paralizante pentru a respinge câteva zeci de oameni după ce au rupt o baricadă metalică ridicată în zona parlamentului.

Mii de oameni participă miercuri la a doua zi consecutivă de proteste în capitala georgiană Tbilisi. Foto: Profimedia

Parlamentarii au aprobat marți legislația în primă lectură care obligă orice organizație care primește mai mult de 20% din finanțare din afara țării să se înregistreze drept „agenți străini”, în caz contrar urmând să primească amenzi substanțiale.

Partidul de la guvernare „Visul Georgian” spune că a luat drept model legislația americană din anii 1930. Criticii, printre care președintele Salome Zurabișvili, spun că este o reminiscență a unei legi rusești pe care Kremlinul a folosit-o extins pentru a suprima disidența iar aceasta ar putea dăuna șanselor Georgiei de a deveni membru UE.

În confruntările violente de marți seară, protestarii au aruncat cocktailuri Molotov și pietre înspre poliție, care a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimea. Ministerul de interne spune că 77 de persoane au fost reținute.

Protestatarii au reînceput miercuri după-amiaza cu un marș pe Bulevardul Rustaveli din centrul capitalei pentru a marca Ziua Internațională a Femeii, o sărbătoare legală în acest stat.

„Acum este (o) vreme când suntem sub atacul direct al guvernului”, a spus jurnalistul Mikheil Gvadzabia, în vârstă de 24 de ani. „Este foarte clar că din ce în ce mai mulți oameni realizează că acest lucru este înfricoșător și că ar trebui să lupte pentru viitorul lor”.

Mii de oameni s-au adunat în fața parlamentului odată cu lăsarea serii, purtând steaguri ale Georgiei și UE, strigând „Nu, legii rusești”.

Reporterii Reuters au auzit imnurile Georgiei, Ucrainei și UE pe măsură ce mulțimea s-a revărsat pe strada din fața parlamentului, blocând traficul.

„Nu putem lăsa țara noastră să devină pro-rusă sau stat rusesc, sau nedemocratică. Nu avem altă opțiune: Georgia fie este democratică fie nu există Georgia. Vom învinge”, a spus inginerul de software Vakhtang Berikashvili, în vârstă de 33 de ani, potrivit Reuters.

Imagini cu proteste mai reduse din Batumi, oraș-stațiune de la Marea Neagră, al doilea cel mai mare din Georgia, au fost de asemenea distribuite pe internet.

Ruptură politică

Problema a adâncit o ruptură dintre „Visul Georgian”, care conduce guvernul și majoritatea parlamentară, și Zurabișvili, o susținătoare a mișcării pro-europene, care s-a îndepărtat de partidul care a susținut-o la alegerile din 2018.

Ea și-a exprimat suportul pentru protestatari, spunând marți că parlamentarii care au votat proiectul de lege au încălcat constituția. Ea de asemenea a promis să blocheze proiectul dacă ajunge pe masa ei,

 » Mai multe informații aici…