A fost lansată prima campanie națională de conștientizare dedicată Bolii Cronice de Rinichi

Societatea Română de Nefrologie, Societatea Națională de Medicina Familiei și Ministerul Sănătății au lansat prima campanie națională de conștientizare dedicată Bolii Cronice de Rinichi.

Evenimentul a avut loc, joi, 9 martie, marcând astfel Ziua Mondială a Rinichiului. Inițiativa vine în contextul prioritizării sănătății rinichilor la nivelul sistemului de sănătate din România, atât în rândul categoriilor cu risc crescut de a dezvolta BCR (pacienți cu hipertensiune arterială, diabet zaharat, boli cardiovasculare), cât și în rândul populației generale.

Mesajul comunității științifice și al autorităților atrage atenția asupra principalilor factori de risc pentru boala cronică de rinichi, precum și asupra importanței evaluării constante a stării de sănătate a rinichilor în cabinetul medicului de familie: “Bolile cardiovasculare, hipertensiunea și diabetul sunt frecvente și pot afecta grav rinichii. Evaluează gratuit starea rinichilor tăi la medicul de familie!”. 

Doar 1 din 10 persoane care trăiesc cu boală cronică de rinichi este diagnosticată în stadii incipiente. Evaluarea gratuită a stării de sănătate a rinichilor este esențială. „Boala cronică de rinichi afectează mai bine de 10% din populația României, fiind asociată frecvent cu boli cardiovasculare, hipertensiune arterială și diabet zaharat. Diagnosticul vine cel mai adesea în stadii avansate, atunci când evoluția bolii este imposibil de încetinit. Concret, doar 1 din 10 persoane cu Boală Cronică de Rinichi este diagnosticată în stadii incipiente, când se poate interveni pentru încetinirea progresiei afecțiunii și reducerea riscului prematur de deces de cauză cardiovasculară și renală. Ministerul Sănătății și-a propus să schimbe această realitate pentru Boala Cronică de Rinichi, prioritizând depistarea precoce a bolii. Urmărim creșterea accesului la diagnosticarea gratuită a bolii precum si la evaluarea riscului asociat Bolii Cronice de Rinichi, la nivelul medicului de familie, prin decontarea celor două analize recomandate de ghidurile clinice internaționale – rata de filtarare glomerulară estimată și raportul albumină-creatinină urinară. În același timp, inițiem, alături de comunitatea medicală, un amplu demers de informare și conștientizare pentru Boala Cronică de Rinichi și factorii de risc asociați”, a declarat prof. univ. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății.

Diagnosticarea din timp poate face diferenţa între viaţă şi moarte

Diagnosticul și intervenția precoce salvează viața pacienților cu risc crescut de Boală Cronică de Rinichi. „Sunt foarte mulți pacienți care află că au BCR abia atunci când ajung în serviciile de urgență. Este important să lucrăm în echipă multidisciplinară pentru depistarea precoce a bolii cronice de rinichi. Este necesară monitorizarea prin medicul de familie, corelată cu o abordare preventivă la nivelul specialiștilor în nefrologie și în afecțiunile secundare care se asociază cel mai adesea cu BCR, respectiv diabet zaharat, hipertensiune arterială și boli cardiovasculare. De prea mult ori vedem rinichi grav afectați, oameni care mor, deși n-au avut niciun semn de patologie renală”, a explicat Prof. univ. dr. Liliana Tuță, președintele comisiei de specialitate Nefrologie din cadrul Ministerului Sănătății.

Implementarea unui cadru standardizat de diagnostic și a unor reglementări specifice la toate nivelurile de asistență medicală este prioritară pentru Boala Cronică de Rinichi. “Boala cronică de rinichi nu doare. Este un ucigaș tăcut.

 » Mai multe informații aici…