Analiză Storia.ro – Cum au evoluat preţurile apartamentelor de vânzare din ţară în luna februarie

În luna februarie, românii au vizualizat cu 10% mai puţine pagini cu anunţuri imobiliare decât în luna ianuarie şi au realizat cu 10% mai puţine contactări, o tendinţă previzibilă şi totodată o consecinţă a faptului că luna februarie este o lună mai scurtă – media zilnică a vizitelor de pe platformă fiind, de fapt, cu 3% mai mare comparativ cu luna anterioară, iar numărul mediu de contactări pe zi rămânând constant faţă de luna ianuarie, conform datelor Storia.ro, platforma imobiliară cu cele mai multe anunţuri. Mai mult, durata de viaţă a anunţurilor active, care reflectă cât timp le este necesar proprietăţilor să fie prezente pe platformă înainte de a găsi cumpărător, a fost  în scădere faţă de luna ianuarie, cu 8%.

În ceea ce priveşte tranzacţiile imobiliare individuale încheiate deja în luna februarie, conform datelor ANCPI, s-a înregistrat o creştere de 37% faţă de luna ianuarie 2023. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se observă totuşi o scădere de 24% la nivelul tranzacţiilor încheiate.

Cum au evoluat preţurile locuinţelor de vânzare în capitală – locuinţe vechi vs. locuinţe noi

Preţul mediu al apartamentelor din Bucureşti a crescut cu 6.5% faţă de luna februarie 2022.

Comparativ cu luna ianuarie 2023, în categoria apartamentelor vechi de vânzare s-au înregistrat atât stagnări ale preţurilor medii de cumpărare, cât şi scăderi şi creşteri temperate. Astfel, în Bucureşti, preţurile din sectoarele 1 şi 4 au stagnat, cele din sectoarele 2 şi 3 au înregistrat scăderi de 1%, respectiv 2%, iar  preţurile medii de cumpărare din sectoarele 5 şi 6 au avut o creştere temperată, de 1%.

Cât despre locuinţele noi, preţurile au avut creşteri medii faţă de luna anterioară astfel: creşteri de 1% în sectorul 4, de 2% în sectorul 3, de 3% în sectorul 1 şi de 4% în sectorul 2. Singurul sector în care s-au înregistrat uşoare scăderi, de 1%, este sectorul 6.

În luna februarie, la ANCPI s-au înregistrat 3.296 tranzacţii cu unităţi individuale în capitală, cu 16% mai multe faţă de luna anterioară, dar cu 24% mai puţine ca în aceeaşi lună a anului trecut. 

Evoluţia preţurilor în top 10 oraşe din ţară – locuinţe vechi vs. locuinţe noi

Analizând cele 10 oraşe cu cel mai mare număr de anunţuri – Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa, Braşov, Sibiu, Iaşi, Arad, Craiova, Oradea, se observă o creştere medie anuală ponderată de 8.6%, raportată la numărul de anunţuri per oraş (februarie 2023 vs. februarie 2022), şi un preţ mediu ponderat de 1.432 euro/metru pătrat. 

În ceea ce priveşte preţurile apartamentelor din piaţa rezidenţială veche, pe platforma Storia.ro se observă o majorare medie de 1% în februarie 2023, faţă de luna precedentă. 

În timp ce preţurile au stagnat în Braşov, Iaşi, Craiova, creşterea cea mai mare s-a înregistrat în Cluj-Napoca (+3%).

Comparativ cu anul trecut, preţurile apartamentelor vechi din oraşele analizate au crescut cu 5%, în medie, iar cele mai mari creşteri s-au înregistrat în Sibiu (+11%) şi Iaşi (+12%).

 » Mai multe informații aici…