Bode: România va rămâne implicată în eforturile regionale de reducere a fluxurilor de migraţie înspre UE şi în găsirea unor soluţii care să sprijine statele membre afectate de migraţia ilegală

Ministrul de Interne Lucian Bode a subliniat, joi la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) organizată de Preşedinţia suedeză a Consiliului UE, la Bruxelles, că România va rămâne implicată în eforturile regionale de reducere a fluxurilor de migraţie înspre UE şi în găsirea unor soluţii care să sprijine statele membre afectate de migraţia ilegală.

„Continuă demersurile politico-diplomatice pentru finalizarea aderării României la spaţiul Schengen în cursul acestui an. Am participat astăzi la Bruxelles la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne organizată de Preşedinţia suedeză a Consiliului Uniunii Europene. Pe agenda discuţiilor au figurat subiecte precum starea generală a spaţiului Schengen, operaţionalizarea Sistemului de Informaţii Schengen, implementarea interoperabilităţii, azilul şi migraţia, respectiv agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei din perspectiva securităţii interne. În contextul discuţiei despre funcţionarea spaţiului Schengen, le-am solicitat partenerilor europeni finalizarea procesului de aderare a României la spaţiul Schengen în cursul acestui an şi am reconfirmat sprijinul nostru în privinţa consolidării securităţii UE. Salut poziţia mai multor omologi care au cerut în intervenţiile avute finalizarea procesului de aderare a României la spaţiul Schengen în cursul acestui an”, a scris Lucian Bode, joi pe Facebook. 

El a adăugat că, la dezbaterile avute, a solicitat partenerilor europeni ca discuţiile privind extinderea spaţiului Schengen să nu fie alterate de cele privind combaterea migraţiei ilegale.

„În acest sens, chiar dacă nu se află pe rutele de migraţie înspre UE, am dat asigurări că România va rămâne implicată în eforturile regionale de reducere a fluxurilor de migraţie înspre UE şi în găsirea unor soluţii care să sprijine statele membre afectate de migraţia ilegală”, a mai precizat Bode.

Acesta a mai spus că a salutat lansare dialogului structurat cu autorităţile ucrainene privind securitatea internă şi a exprimat susţinerea din partea ţării noastre pentru o posibil misiune civilă a UE în Republica Moldova, în vederea consolidării securităţii şi rezilienţei acestui stat.

„În ceea ce priveşte implementarea interoperabilităţii, am evidenţiat resursele şi eforturile importante care sunt alocate la nivel naţional pentru implementarea sistemelor europene de informaţii şi am exprimat necesitatea ca operaţionalizarea acestora să se realizeze în calendarul agreat. România alocă importante resurse naţionale pentru implementarea sistemelor europene de informaţii, ca parte a eforturilor noastre de a contribui la securitatea spaţiului Schengen. La nivel naţional, am pus în funcţiune un mecanism instituţional complex de monitorizare a gradului de implementare a sistemelor, ceea ce a făcut ca România să fie printre statele membre care nu au înregistrat întârzieri în implementare. Referitor la subiectul abordat în cadrul prânzului de lucru, am salutat lansarea unui dialog structurat cu autorităţile ucrainene privind securitatea internă şi am exprimat susţinerea României faţă de o posibilă misiune civilă a UE în Republica Moldova pentru consolidarea securităţii şi rezilienţei acesteia”, a conchis ministrul Afacerilor Externe.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

 » Mai multe informații aici…