Autorităţile din Republica Moldova vor transmite cu titlu gratuit Mitropoliei Basarabiei, din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău, care a fost naţionalizată de regimul sovietic, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care a amintit că acest demers a fost discutat de Patriarhul Daniel cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu.
„Le mulțumesc parlamentarilor PAS pentru că au depus acest proiect de lege și sper ca el să fie adoptat cât mai repede. După 30 de ani de discriminare și inechitate, în sfârșit se face dreptate pentru Mitropolia Basarabiei, care este singura alternativă pe linie de credință din Republica Moldova la biserica subordonată direct Patriarhiei Moscovei”, a transmis Ciolacu pe Facebook.
„O contribuție importantă în această victorie a românismului și a credinței o are domnul Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, alături de care am fost la începutul anului la o întâlnire cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în care am discutat toate aceste aspecte. Este o reparație istorică și morală față de nedreptatea făcută Mitropoliei Basarabiei, care a fost interzisă odată cu venirea sovieticilor la putere și căreia comuniștii i-au confiscat, naționalizat sau distrus toate proprietățile”, a scris Ciolacu.
Potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, Mitropolia Basarabiei, aflată sub ocrotirea Bisericii Ortodoxe Române, va putea contribui „pe deplin la formarea educației spirituale și culturale a cetățenilor Republicii Moldova”.
Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a discutat la sfârșitul lunii ianuarie cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, premierul Nicolae Ciucă și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel despre sprijinirea mai intensă a activităţilor Mitropoliei Basarabiei din cadrul BOR.
Patriarhul României a cerut atunci ca Mitropolia Basarabiei, care se revendică de la Biserica Ortodoxă Română, să aibă parte de același tratament de care se bucură Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove, aflată sub jurisdicţia Patriarhiei Moscovei.
Daniel a solicitat în acea discuție ca autorităţile de stat ale Republicii Moldova să retrocedeze clădirile fostei Facultăţi de Teologie Ortodoxă şi ale fostului Seminar Teologic din Chişinău.
De asemenea, a solicitat atribuirea compensatorie a unui imobil în schimbul fostului sediu al Mitropoliei Basarabiei, care a fost demolat în perioada comunistă, iar pe locul acestuia a fost edificată clădirea actuală a Guvernului Republicii Moldova.
La sfârșitul anului trecut, Parlamentul României a aprobat acordarea a 4.800.000 lei pentru funcţionarea Mitropoliei Basarabiei.
Editor : D.R.