Georgienii au ieșit în stradă din cauza unei legi putiniste?

Ambasada SUA la Tbilisi, Georgia, a emis o declarație după ce parlamentul georgian a votat, marți, o lege despre „transparența influenței străine”, declarând că „este o zi neagră pentru democrația din Georgia”.

Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a făcut și el câteva declarații pe această temă, la un briefing de presă din 7 martie: „Acest proiect de lege lovește în drepturile esențiale ale oamenilor din Georgia și în chiar centrul aspirațiilor lor pentru o democrație consolidată, integrare euro-atlantică și un viitor mai luminos. Va stigmatiza și va amuți vocile independente și cetățenii din Georgia care nu vor să facă nimic mai mult decât să lucreze împreună pentru a construi un viitor mai luminos, un viitor care este integrat cu Europa, un viitor care este democratic și liber, în care Georgia este o țară independentă și liberă”.

Și Uniunea Europeană s-a pronunțat asupra acestei legi, care nu a ajuns la votul final, declarând, prin vocea lui Josep Borell, că aceasta „este incompatibilă cu valorile și standardele UE. Ea contravine obiectivului declarat al Georgiei de a adera la Uniunea Europeană, susținut de majoritatea cetățenilor georgieni. Adoptarea sa finală poate avea repercusiuni grave asupra relațiilor noastre”.

Recomandări

După ce în Parlament s-a anunțat „un posibil faliment” pe piața RCA, 20 de firme de asigurări cer aplicarea legii și spun că „avem încredere că instituțiile statului își vor îndeplini atribuțiile”

Aceste declarații tranșante, care vin de la cele mai înalte niveluri diplomatice ale Uniunii Europene și SUA, ne spun foarte clar că suntem în fața unor încălcări flagrante ale principiilor democratice. Mai mult, vorbim despre temerea că vor fi afectate drepturile la asociere și la liberă exprimare ale georgienilor.

Human Rights Watch, o importantă organizație care activează în domeniul protejării drepturilor omului, își arată, de asemenea, îngrijorarea și explică, pe larg, care sunt prevederile cele mai grave ale „Legii transparenței influenței străine”

– „Grupurile neguvernamentale și instituțiile de presă scrisă, online și TV care primesc 20% sau mai mult din veniturile lor anuale – fie sprijin financiar, fie contribuții în natură – de la o „putere străină” trebuie să se înregistreze ca „agenți de influență străină” la Ministerul Justiției. Proiectul definește „puteri străine” ca fiind guverne sau agenții guvernamentale străine, cetățeni străini, entități juridice neînființate în conformitate cu legislația georgiană și fundații, asociații, companii, sindicate și alte organizații sau asociații conform dreptului internațional”.

– „Organizațiile și instituțiile media înregistrate ca „agent de influență străină” vor fi obligate să depună o declarație financiară electronică, ce include date complete despre sursa, suma și scopul oricăror bani și alte beneficii materiale primite și cheltuite. Ministerul Justiției ar fi autorizat să investigheze și să solicite și să studieze informații suplimentare, inclusiv datele personale”.

Recomandări

Am găsit în România zero localități cu numele unor personalități feminine și 146 cu numele unor bărbați celebri.

 » Mai multe informații aici…