Medicii de familie vor introducerea formularelor electronice în locul tipizatelor pe suport de hârtie

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) solicită asumarea nefuncţionării sistemului informatic pus la dispoziţie de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, introducerea formularelor electronice în locul tipizatelor pe suport de hârtie, precum şi prevederea ca toate formularele, inclusiv reţetele, să fie doar în format electronic, fără să mai fie necesară tipărirea lor în cabinete.

„Societatea Naţională de Medicină Familiei este solidară cu pacienţii şi cu medicii practicieni în această perioadă dificilă cauzată de disfuncţionalităţile Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI). (…) Solicităm CNAS să trateze cu respect atât pacienţii, cât şi medicii care lucrează în sistemul de asigurări de sănătate şi să remedieze cu celeritate platforma informatică. Solicităm de urgenţă asumarea nefuncţionării sistemului informatic pus la dispoziţie de CNAS, introducerea formularelor electronice în locul tipizatelor pe suport de hârtie, precum şi prevederea ca toate formularele, inclusiv toate tipurile de reţete, să fie doar în format electronic, fără să mai fie necesară tipărirea lor în cabinete”, afirmă medicii de familie într-un comunicat.

SNMF mai susţine că programul SIUI şi mentenanţa acestuia aparţin „în exclusivitate” Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate: „De o lungă perioadă de timp, acest sistem informatic este nefuncţional şi blochează inadmisibil activitatea medicală din medicina primară şi nu numai. Este practic blocat accesul pacienţilor la servicii medicale printr-un serviciu informatic depăşit din punct de vedere al scopului pentru care a fost creat. Mai mult, acest sistem informatic perimat pune în pericol activitatea medicală la nivel naţional.”

Potrivit sursei citate, imposibilitatea interogării categoriei de asigurat afectează „în mod direct” accesul pacienţilor la servicii medicale în sistemul public de asigurări de sănătate în primul rând din cauza creşterii timpilor de aşteptare. Totodată, arată SNMF, erorile de sistem în înregistrarea categoriile de asigurat „prejudiciază” pacienţii de drepturile lor „fireşti” ca asiguraţi ai sistemului public de sănătate.

  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

 » Mai multe informații aici…