Netanyahu a reuşit să-i ocolească pe protestatari şi să ajungă pe aeroportul Ben Gurion pentru a se întâlni cu şeful Pentagonului. Ce a declarat Austin, care a venit în Israel pe fondul violenţelor din Cisiordania şi al manifestaţiilor antiguvernamentale

TEL AVIV | Scris de News.ro | astăzi, 19:48

Premierul Benjamin Netanyahu a reuşit joi – oficial, nu se ştie cum – să ajungă pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, care era blocat de protestatari, şi l-a întâmpinat pe şeful Pentagonului, Lloyd Austin, care a venit în Israel într-o perioadă tulbure, cu noi violenţe în Cisiordania şi ample manifestaţii antiguvernamentale. Vorbind ulterior despre legăturile cu Israelul, Austin a avut grijă să menţioneze importanţa valorilor comune, inclusiv asigurarea unui sistem judiciar independent – motivul pentru care israelienii au ieşit în stradă, relatează Reuters.

Israelienii care protestează faţă de schimbările din sistemul judiciar dorite de guvernul naţionalist-conservator al lui Benjamin Netanyahu s-au îndreptat joi spre principalul aeroport al ţării, în încercarea de a perturba o călătorie în străinătate a premierului Benjamin Netanyahu, precum şi o vizită a secretarului american al apărării. Cu toate acestea, Netanyahu a reuşit să îl întâmpine pe şeful Pentagonului, Lloyd Austin, pe aeroportul Ben Gurion. Oficialii au păstrat tăcerea cu privire la modul în care Netanyahu a scăpat de israelienii care fluturau steaguri şi care, în coloane de maşini, blocaseră căile de acces spre aeroport, într-o escaladare a demonstraţiilor care se desfăşoară de săptămâni întregi.

CITEȘTE ȘI Protestatarii israelieni au blocat drumurile spre aeroportul Ben Gurion. Schimbările pe care vrea să le aducă Netanyahu în justiţie au nemulţumit inclusiv rezerviştii armatei

„Avem o agendă comună pentru a împiedica Iranul să dobândească arme nucleare şi pentru a preveni agresiunea Iranului, precum şi pentru a menţine securitatea şi prosperitatea acestei regiuni”, i-a spus Netanyahu lui Austin, potrivit unei înregistrări video difuzate de biroul premierului israelian.

În înregistrare, premierul israelian nu a făcut nicio menţiune despre protestatarii, în majoritate de centru-stânga, care încearcă să zădărnicească restricţiile preconizate de guvern în cazul prerogativelor Curţii Supreme, măsuri pe care demonstranţii le consideră un pericol pentru democraţie. Netanyahu – judecat pentru acuzaţii de luare de mită – spune că reforma ar restabili echilibrul între puterile statului.

Din cauza protestelor, şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a fost nevoit să-şi întârzie şi să-şi scurteze etapa din Israel a turneului său regional. În loc să se deplaseze la Ministerul israelian al Apărării din Tel Aviv, în jurul căruia demonstranţii se confruntau cu poliţia, întâlnirile sale au fost mutate într-un complex aerospaţial de lângă aeroportul Ben Gurion.

Austin trebuia iniţial să sosească miercuri şi să rămână peste noapte la Tel Aviv, unde se află sediul Ministerului israelian al Apărării. Dar aceste planuri au fost schimbate din cauza îngrijorării legate de perturbările din trafic cauzate de protestele anti-Netanyahu.

CITEȘTE ȘI Vizita şefului Pentagonului în Israel este perturbată de protestele antiguvernamentale

Deşi nu a fost încă transformat în lege, planul guvernului de revizuire a sistemului judiciar a lovit moneda naţională, shekelul, şi a stârnit îngrijorări în străinătate cu privire la statul de drept. Sondajele de opinie au arătat că majoritatea israelienilor doresc ca planul să fie suspendat sau revizuit pentru a exista în jurul lui un consens naţional.

 » Mai multe informații aici…