Primăria Braşov cere Guvernului preluarea Cetăţuii Braşov, pe care o revendică şi două ministere: cel al Educaţiei şi MAI. Administraţiei locală susţine că ministerele vor monumentul medieval pentru ”folosirea în circuit închis”

Primăria municipiului Braşov cere din nou Guvernului să aprobe preluarea de către administraţia locală a Cetăţuii Braşovului, monument arhitectonic care datează din perioada medievală şi care până nu demult s-a aflat în proprietatea Aro Palace. Solicitarea vine în contextul în care şi Ministrul Educaţiei şi cel al Afacerilor Interne revendică monumentul, iar conform oficialilor Primăriei Braşov cele două ministere vor cetatea ”pentru folosirea în circuit închis”.

”Ansamblul arhitectonic medieval Cetăţuia Braşovului, prin istoria şi natura sa, aparţine comunităţii locale şi municipiului. Aceasta este poziţia municipalităţii, în contextul în care pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de astăzi se află un memorandum în care singurele variante propuse sunt ca cetatea să ajungă la Ministerul Afacerilor Interne sau la Ministerul Educaţiei”, a transmis, joi, Primăria Braşov.

Cetăţuia datând din perioada medievală a făcut în ultimii ani obiectul unui proces în justiţie, în urma căruia societatea Aro Palace, care deţinea monumentul, a pierdut.

”Din păcate, două dintre ministere şi-au manifestat interesul, neînţelegând de fapt că destinaţia acestui imobil, Cetatea Braşovului, precum şi importanţa sa istorică şi ca bun de patrimoniu naţional, nu poate fi păstrată şi pusă în valoare mai bine decât prin implicarea municipalităţii. Cred că putem vorbi despre un gest politic, nu un gest administrativ. Ce vreau să subliniez este că municipiul Braşov a iniţiat acel demers de recuperare a acestui bun din zona privată către domeniul public al statului român. A fost un proces în care, cel puţin în partea finală a lui, interesul statului român a fost reprezentat exclusiv de avocatul municipiului Braşov, de domnul avocat Adrian Rusu, drept pentru care considerăm că şi moral, şi istoric, şi legal ni se cuvine acest bun să revină în patrimoniul municipiului. Cele două ministere care şi-au manifestat interesul probabil că nu au înţeles aceste lucruri, dar nu este târziu să punem lucrurile în făgaşul normal, astfel încât acest bun să redevină al braşovenilor”, a declarat, joi, primarul Braşovului, Allen Coliban.

Primăria Braşov a iniţiat, în anul 2015, un proces prin care solicita instanţei de judecată să constate că această cetate trebuie să treacă din proprietatea Aro Palace SA în domeniul public, fiind bun de interes public. Procesul s-a întins pe o perioadă de 7 ani şi a ajuns la trei instanţe de judecată: Tribunal, Curtea de Apel şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În acest proces, municipiul Braşov s-a judecat atât cu proprietarul – Aro Palace SA şi acţionarii acestei societăţi comerciale, SIF Transilvania şi SIF Muntenia – cât şi cu mai multe ministere care au avut un rol în trecerea acestui monument istoric în patrimoniul unei societăţi comerciale, privatizate în anii 1990. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat definitiv în acest dosar pe 8 noiembrie 2022, confirmând înscrierea în proprietatea publică a Cetăţuii.

”În dosarul nr. 1886/62/2015, municipiul Braşov a fost iniţiator, s-a ocupat de cercetarea documentelor arhivistice şi s-a ocupat de toate demersurile juridice. Mai mult, a invitat statul român să se alăture efortului procesual,

 » Mai multe informații aici…