Protestatarii au încercat să-l împiedice pe Netanyahu să plece din țară. Premierul israelian s-a dus la aeroport cu elicopterul

Israelienii care protestează față de reformele judiciare solicitate de guvernul de dreapta au blocat joi drumul spre principalul aeroport al țării în încercarea de a întrerupe o călătorie în străinătate a premierului Benjamin Netanyahu, scrie Reuters. În același timp, în Israel a sosit șeful Pentagonului, Lloyd Austin.

Protestatarii au blocat drumul spre aeroportul din Tel Aviv. Foto: Profimedia Images

Netanyahu a reușit în cele din urmă să ajungă la aeroport cu un elicopter. Acesta l-a întâmpinat pe șeful Pentagonului pe aeroportul Ben Gurion, de unde urma să plece la Roma, într-o vizită oficială.

Din cauza protestelor, Netanyahu, ministrul Apărării Yoav Gallant și secretarul american al apărării Lloyd Austin nu au părăsit zona aeroportului.

În declarațiile susținute la Tel Aviv, Lloyd Austin a menționat importanța valorilor comune, inclusiv asigurarea unei justiții independente.

Netanyahu, judecat pentru acuzații de corupție pe care le neagă, spune că reforma va restabili echilibrul între ramurile guvernamentale.

Austin și-a scurtat vizita din Israel, parte a unui turneu regional, din cauza protestelor. În loc să meargă la Ministerul Apărării din Tel Aviv, în jurul căruia demonstranții se confruntau cu poliția, întâlnirile au fost mutate într-un complex din aeroportul Ben Gurion.

Presa israeliană a declarat că Netanyahu a venit cu elicopterul la Ben Gurion, de unde urma să plece mai târziu, joi, la Roma, pentru a discuta despre un posibil acord pentru gaze cu Italia.

Protestatarii au blocat intrarea în aeroport, precum și alte drumuri principale din întreaga țară. Poliția a coborât cu un tun cu apă pe autostrada Ayalon pentru a elibera protestatarii care blochează drumul.

„Nimeni nu a spus să nu protestați”, a declarat ministrul pentru securitate națională, Itamar Ben-Gvir. „Dar nu este în regulă, nu este corect, nu este potrivit să ruinezi viețile a 70.000 de oameni”, a mai spus acesta.

Părea să se refere la persoanele blocate în trafic, precum și la cei care călătoresc prin aeroportul Ben Gurion, al cărui purtător de cuvânt a declarat că volumul estimat de pasageri pentru joi este de 65.000.

Ofițerii de poliție din Tel Aviv au fost filmați în timp ce folosesc forța fizică împotriva unor protestatari neînarmați care se manifestau împotriva planului de „reformare” a sistemului judiciar.

Manifestanții își exprimă vehement nemulțumirile încă din 8 ianuarie, atunci când au început protestele săptămânale în Israel. La manifestații participă în mod constant, săptămânal, peste 100.000 de oameni care militează împotriva guvernului condus de premierul inculpat pentru corupție Benjamin Netanyahu.

„Împreună împotriva fascismului și apartheidului”, „Democrația în pericol”, „Afară”, sunt printre mesajele manifestanților care se tem de efectele nocive ale reformei pe care Netanyahu și guvernul său vor să o întreprindă. Prin modificările aduse în Justiție Knessetul (Parlamentul) va putea anula orice decizie a Curții Supreme, fiind suficientă o majoritate simplă a Legislativului.

Editor : R.K.

 » Mai multe informații aici…