Indicii de care sunt legate ratelor creditelor de consum luate de români evoluează în direcții opuse. ROBOR la 3 luni este pe un trend descrescător, în timp ce IRCC urmează să crească din nou de la 1 aprilie.
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut joi la 6,93% pe an, de la 6,95% pe an, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Ultima dată când indicele a avut acest nivel a fost pe 12 iulie 2022.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la nivelul de 7,28% pe an, în timp ce ROBOR la 12 luni a scăzut la 7,64% pe an.
IRCC se pregătește de a 6-a creștere
IRCC (Indicele de referință pentru creditele consumatorilor) a înlocuit ROBOR în cazul creditelor de consum accesate după mai 2019.
Indicele IRCC este de două feluri, zilnic și trimestrial. IRCC zilnic se calculează de BNR în fiecare zi și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară. IRCC trimestrial, cel folosit la credite, se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau in considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor. Noua valoare este publicată de BNR în ultima zi lucrătoare a trimestrului.
Astfel, IRCC care se aplică în calculul ratelor în perioada ianuarie-martie 2023 a fost anunțat de BNR pe 31 decembrie 2022 și reprezintă media aritmetică a valorilor zilnice IRCC din trimestrul al treilea al anului trecut (iulie-septembrie).
În prezent, IRCC este de 5,71%, după cinci trimestre consecutive de creștere.
Începând de la 1 aprilie 2023, IRCC va crește la 5,98%, marcând a șasea creștere consecutivă. Potrivit cursBNR.ro, în trimestrul al patrulea din 2022 (octombrie-decembrie), media artimetică a valorilor zilnice IRCC este de 5,98%. În același interval, valoarea maximă zilnică a fost de 7,06% (24 octombrie), iar valoarea minimă a fost de 5,32% (18 octombrie).
Lansat în mai 2019 la valoarea comunicată de 2,36%, IRCC a petrecut 8 trimestre în jurul valorii de 2%, apoi a scăzut până la 1,08% în 2021. Începând cu valoarea comunicată pentru primul trimestru din 2022, creșterea a fost pronunțată, de peste 1,4% la fiecare trei luni.
În prezent, aproximativ 450.000 de români au credite cu rate legate de IRCC.
Cum a evoluat ROBOR la 3 luni
Scăderea de la începutul anului este un motiv de ușurare pentru românii care au ROBOR la 3 luni în calculul ratelor la credite, în special după fluctuațiile uriașe din 2022.
ROBOR la 3 luni a pornit anul trecut la valoarea de 3,02% pe an și nimic nu indica ceea ce va urma: o serie de creșteri puternice care vor culmina cu valori record și doborârea unor recorduri vechi de 12 ani.