„Un scenariu de coșmar” care s-ar putea repeta. Siropurile de tuse contaminate au ucis 300 de copii în mai multe țări

Inspectorii internaționali care investighează moartea prin otrăvire a 300 de copii care au băut sirop de tuse se tem că ingredientele letale din acele medicamente ar putea să se găsească în continuare în produsele aflate la vânzare, scrie The Telegraph.

Echipa din partea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care se ocupă de produsele medicale falsificate și de cele care nu respectă normele internaționale nu a primit încă nicio informație oficială sau documente din partea oficialilor indieni care investighează producția siropului de tuse al Marion Biotech – una dintre cele două companii farmaceutice din India implicate în scandal.

Asta în ciuda faptului că produse făcute de această companie au fost de vină pentru moartea a 20 de copii în Uzbekistan.

„Ne așteptam și speram la un răspuns mult mai rapid din partea autorităților indiene”, a spus o sursă apropiată de investigația OMS. „Acesta este un scenariu de coșmar. Dacă nu îi dăm de cap [problemei], ar putea să reapară mai târziu”.

Cel mai mare scandal cu medicamente contaminate din ultimii 17 ani

Moartea copiilor din cauza administrării siropului de tuse, care a avut loc în Uzbekistan, Gambia și Indonezia, s-a transformat în cel mai mare scandal cu medicamente de la siropul de tuse contaminat care a ucis 365 de persoane în Panama în 2006.

Ultimul dezastru a făcut ca sute de copii foarte tineri – cei mai mulți dintre ei având sub cinci ani – să moară de insuficiență renală după ce părinții lor le-au dat sirop de tuse obținut fără prescripție medicală.

În fiecare dintre cazuri, autoritățile au confirmat sau suspectează faptul că medicamentele erau contaminate cu solvenți – dietilenglicol sau etilenglicol.

Aceste substanțe chimice pot fi toxice chiar și în doze mici. Inițial, ele provoacă dureri abdominale, dureri de cap, stări de vomă, diaree și leziuni renale acute, care de multe ori devin fatale.

În țările dezvoltate, copiii rareori mor în astfel de circumstanțe, nu doar pentru că reglementările medicale sunt mai stricte, ci și pentru că pacienții au acces mai ușor la dializă și transplant.

Dar în țările în care astfel de servicii sunt greu de accesat, precum în Gambia și Uzbekistan, otrăvirea de acest gen poate fi un proces de lungă durată care se sfârșește cu o moarte dureroasă pentru persoana afectată.

200 de copii au murit în Indonezia din cauza siropurilor de tuse care conțin substanțe otrăvitoare

În Gambia, un băiat de doi ani a murit la cinci zile după ce a consumat siropul de tuse cumpărat de la o farmacie locală, iar în Uzbekistan un băiețel de doar 18 luni a murit din același motiv. Medicamentele au fost importate din India.

În Indonezia, până la 200 de copii au murit după ce li s-a dat sirop de tuse. Cazuri similare s-au înregistrat și în Senegal, Filipine și Timorul de Est, dar nu au fost raportate decese.

Prima firmă învinuită pentru exportul de medicamente contaminate a fost Maiden Pharmaceuticals,

 » Mai multe informații aici…