Biden dezvăluie un proiect de buget care arată ca un program de campanie electorală (AFP)

PHILADELPHIA | Scris de News.ro | astăzi, 02:42

Preşedintele Joe Biden a prezentat joi un proiect de buget care are puţine şanse de a fi adoptat în Congres, dar care arată mai degrabă ca un program de campanie pentru 2024, vizând tabăra republicană a lui Donald Trump, relatează AFP.

„Planul meu este axat pe investiţii în America (…), inclusiv pentru locuri şi oameni care au fost uitaţi”, a declarat preşedintele democrat.

În timpul unui discurs susţinut în fieful sindical din Philadelphia, în statul Pennsylvania, strategic pentru alegeri, Joe Biden, care oficial doar „intenţionează” să candideze din nou în 2024, a părut să fie deja în campanie. Democratul, în vârstă de 80 de ani, a încercat să arate clasei de mijloc americane că măsurile care îi sunt favorabile vin din tabăra democrată, nu din cea republicană.

Per total, bugetul ar creşte cheltuielile federale în cele douăsprezece luni care încep în octombrie la 6.800 de miliarde de dolari, de la 6.200 de miliarde de dolari cât se aşteaptă să fie cheltuite în actualul an fiscal.

„De prea mult timp, pe oamenii ca voi, care muncesc de-şi rup oasele, economia i-a lăsat în urmă, iar cei de la vârf scapă cu bine”, le-a spus Biden muncitorilor din Pennsylvania, un grup electoral pe care l-a vizat şi în campania sa prezidenţială din 2020.

El susţine că va putea reduce deficitul cu aproape 3.000 de miliarde de dolari în 10 ani, în condiţiile în care opoziţia republicană îl critică în mod frecvent pentru cheltuieli nesăbuite.

Cele mai puternice măsuri din planul său au însă puţine sau chiar nicio şansă să treacă de Congres. De începutul anului, democraţii controlează doar Senatul, cealaltă cameră, Camera Reprezentanţilor, fiind dominată acum de republicani.

Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a calificat bugetul lui Biden drept „o propunere nesăbuită care reproduce aceleaşi politici de cheltuieli de extremă stânga ce au dus la o inflaţie record şi la actuala criză a datoriilor”.

În replică, Joe Biden a declarat că este „gata să se întâlnească cu el oricând” pentru a discuta.

BIDEN VREA SĂ CREASCĂ IMPOZITUL ASUPRA COMPANIILOR ŞI SĂ ÎI TAXEZE SUPLIMENTAR PE MILIARDARI

Republicanii sunt hotărâţi să nu lase să treacă nicio creştere de taxe. Or, pentru a-şi finanţa bugetul, preşedintele american vrea să majoreze cota de impozitare a companiilor la 28%, faţă de 21% în prezent şi 35% înainte ca Donald Trump să o reducă în 2017.

„Eu vreau să reduc impozitele, ei vor să reducă impozitele pentru cei bogaţi şi marile corporaţii”, a spus Joe Biden.

O altă sursă suplimentară de venituri avută în vedere de democrat este introducerea unui impozit minim de 25% pentru miliardari, cei mai bogaţi 0,01% dintre americani.

„Trebuie să le cerem celor mai bogaţi şi celor mai mari corporaţii să înceapă să-şi plătească partea lor echitabilă”, a spus el.

Acest lucru ar trebui să ajute la finanţarea măsurii emblematice a proiectului său de lege: asigurarea pentru încă 25 de ani a finanţării unui sistem de asigurări de sănătate pentru americanii de peste 65 de ani,

 » Mai multe informații aici…