Bilanţul vizitei preşedintelui Klaus Iohannis în Japonia şi Republica Singapore: Semnarea Parteneriatului strategic cu premierul nipon, al doilea încheiat cu un stat asiatic şi prima vizită a unui preşedinte român în Singapore, în ultimii 20 de ani

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a efectuat, în perioada 6-10 martie 2023, o vizită oficială în Japonia şi o vizită de stat în Republica Singapore. În cadrul acestui turneu, Klaus Iohannis a semnat un Parteneriat Strategic cu premierul nipon, Declaraţia Comună, care încheie astfel un amplu proces de consultări şi negocieri, la cinci ani de la adoptarea deciziei de lansare a Parteneriatului Strategic, în cadrul dialogului dintre Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi regretatul premier Shinzō Abe, de la Bucureşti. Este al doilea parteneriat strategic încheiat cu un stat asiatic, după cel cu Coreea de Sud. În cadrul întrevederii cu premierul nipon, au fost puse bazele cooperării ştiinţifice pentru a crea în România un centru de producţie de optică de mare putere, în sprijinul activităţilor experimentale cu laserul de mare putere de la ELI-NP, Laserul de la Măgurele. În Singapore, a fost prima vizită a unui preşedinte român în ultimii 20 de ani. Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit de preşedintele Republicii Singapore, Halimah Yacob, cu care a discutat despre rezultatele iniţiativelor şi acţiunilor derulate în scopul promovării societăţii informaţionale şi securităţii cibernetice, a educaţiei, a egalităţii de gen, a acţiunii pentru climă şi a tranziţiei energetice verzi.

Japonia, cel mai mare investitor asiatic în ţara noastră

Preşedintele Klaus Iohannis a început deplasarea externă în Japonia, în perioada 6-8 martie 2023, unde a avut întrevederi cu Majestatea Sa Naruhito, Împăratul Japoniei, cu Prim-ministrul Fumio Kishida, precum şi cu Preşedinţii celor două Camere ale Dietei Naţionale a Japoniei. Vizita oficială în Japonia a inclus şi o deplasare la Kyoto, pentru întrevederi la nivelul autorităţilor locale.

Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen, au fost primiţi, marţi, de Majestatea Sa Naruhito, Împăratul Japoniei, şi de Majestatea Sa Masako, Împărăteasa Japoniei. ”Relaţiile de un secol dintre România şi Japonia sunt mai puternice decât niciodată şi au căpătat o dimensiune strategică”, a afirmat preşedintele Iohannis.

”Relaţiile de un secol dintre România şi Japonia sunt mai puternice decât niciodată şi au căpătat o dimensiune strategică”, a adăugat Iohannis, după ce a fost primit de Majestatea Sa Naruhito, Împăratul Japoniei, şi de Majestatea Sa Masako, Împărăteasa Japoniei.

Klaus Iohannis şi premierul Japoniei au semnat Declaraţia Comună, care marchează un moment istoric în relaţia bilaterală dintre cele două ţări

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, ulterior, Declaraţia Comună, împreună cu prim-ministrul Fumio Kishida moment care, potrivit şefului statului, marchează „un moment istoric în relaţia noastră bilaterală, veche de peste un secol”.

”Sunt extrem de onorat să mă aflu în Ţara Soarelui Răsare, cu prilejul instituirii Parteneriatului Strategic dintre România şi Japonia. Declaraţia Comună pe care am semnat-o astăzi, împreună cu prim-ministrul Kishida, marchează un moment istoric în relaţia noastră bilaterală, veche de peste un secol. Ridicăm astfel relaţiile româno-nipone la cel mai înalt nivel. Trecem la o etapă nouă, de valorificare a potenţialului bilateral, în beneficiul ţărilor şi cetăţenilor noştri, pe trei paliere: politico-securitar, economico-financiar şi cultural-ştiinţific. Împreună, dăm astăzi un semnal puternic, de orientare a cooperării noastre spre domenii strategice şi inovatoare”,

 » Mai multe informații aici…