Boloş: Problema pensiilor speciale trebuie rezolvată până în iunie, există timp suficient

„Există timp suficient pentru ca forma finală a legii pensiilor speciale să fie în acord cu conţinutul jalonului din PNRR”, declară la RFI ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

„Aveam acest termen până la sfârşitul anului trecut (pentru legea pensiilor speciale-n.r.), dar aşa cum domnul prim-ministru a dispus în şedinţa de Guvern de ieri, pentru cererea de plată numărul 3, termenul de depunere a ei este sfârşitul semestrului I al anului 2023. Deci în consecinţă, până la acest termen, România trebuie să rezolve problema şi să adopte legea privind pensiile speciale, dar şi alte două jaloane relevante, cum ar fi guvernanţa corporaţiilor de stat sau chiar

trecerea în conservare a grupurilor energetice de la Rovinari şi Turceni”, spune Marcel Boloş.

El precizează că termenul pentru legea pensiilor speciale este luna iunie.

„Suntem în luna martie. Indiferent câte discuţii vom avea cu reprezentanţii Comisiei Europene şi după ce depunem cererea de plată numărul 3 este posibil să avem în continuare solicitări de informaţii suplimentare din partea Comisiei Europene, însă suntem în luna martie şi eu sunt convins că până la termenul dispus de către domnul prim-ministru vom găsi formula necesară, încât să avem o formă a legii privind pensiile speciale. Din acest punct de vedere, cred eu că

există timp suficient pentru ca forma finală a legii să fie în acord cu conţinutul jalonului, respectiv să avem îndeplinite cerinţele privind sustenabilitatea şi contributivitatea, pentru că acestea sunt cerinţe de bază a acestui proiect de lege”, adaugă ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

El a fost întrebat şi despre pensiile militarilor.

„Jalonul pe care îl avem în PNRR nu face referire la categoriile de beneficiari privind pensiile speciale. Dacă includem sau nu includem, să zicem, pensiile militarilor, acest lucru trebuie raportat la cerinţele de bază cu privire la pensiile speciale, pentru că noi, indiferent dacă includem sau nu pensiile militarilor, noi cerinţele de bază privind sustenabilitatea şi cele care ţin de contributivitate, acestea trebuie să facem dovada pentru jalon în relaţia cu CE şi să le dovedim, cum am precizat, prin discuţiile pe care le avem cu CE. (…) Dacă va fi cazul, probabil împreună cu experţii Băncii Mondiale, se va găsi o formulă pentru ca să facem dovada acestei cerinţe de contributivitate. Este o cerinţă care până la urmă va trebui să facem dovada prin simulările pe care le avem şi în raportul BM şi să putem astfel să clarificăm pentru toate categoriile de beneficiari de pensii speciale elementele”, încheie Boloş.

 » Mai multe informații aici…