După ani de ostilitate, Iranul şi Arabia Saudită îşi reiau legăturile diplomatice graţie Chinei. Cum a reacţionat Casa Albă

BEIJING | Scris de News.ro | astăzi, 17:20

Iranul şi Arabia Saudită au convenit vineri să-şi restabilească relaţiile, după şapte ani de ostilitate care au ameninţat stabilitatea şi securitatea în Golf şi au contribuit la alimentarea conflictelor din Orientul Mijlociu, din Yemen până în Siria. Înţelegerea, mediată de China, a fost anunţată la Beijing după patru zile de discuţii secrete între înalţi oficiali de securitate din cele două puteri rivale din Orientul Mijlociu, relatează Reuters şi CNN.

Riadul şi Teheranul intenţionează să îşi redeschidă ambasadele, potrivit acestui acord mediat de China, se arată într-o declaraţie comună a Arabiei Saudite şi Iranului publicată vineri.”Miniştrii de externe ai celor două ţări se vor întâlni pentru a pune în aplicare această decizie şi pentru a face aranjamentele necesare pentru schimbul de ambasadori”, precizează declaraţia comună. „Cele două părţi sunt de acord să respecte suveranitatea şi neamestecul în afacerile interne ale celeilalte părţi”, menţionează textul.

O înregistrare video a ceremoniei de semnare a fost difuzată de presa iraniană.

Discuţiile au avut loc începând cu 6 martie la Beijing între şeful Consiliului de Securitate Naţională al Iranului, Ali Shamkhani, consilierul Consiliului de Securitate Naţională al Arabiei Saudite, Mosaed Bin Mohammad Al-Aiban, şi şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, potrivit presei de stat iraniene.

„Acest dialog de la Beijing a deschis o nouă pagină pentru relaţia saudito-iraniană. Ambele părţi şi-au arătat dorinţa de a îmbunătăţi relaţiile şi au ajuns la un consens cu privire la principalele preocupări”, a declarat Wang.

Arabia Saudită şi Iranul au purtat anterior discuţii de reconciliere în Oman şi Irak.

Ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, a declarat că normalizarea relaţiilor oferă mari perspective pentru ambele ţări şi pentru Orientul Mijlociu şi a lăsat să se înţeleagă că vor fi luate măsuri suplimentare.

Un înalt oficial de securitate iranian a declarat că acordul de vineri a fost aprobat de liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

CARE SUNT INTERESELE CHINEI

Riadul a rupt legăturile cu Teheranul în 2016, după ce protestatarii iranieni au luat cu asalt ambasada saudită din capitala iraniană în urma execuţiei unui cleric şiit în Arabia Saudită. De atunci, au purtat un război prin intermediari, care a implicat o serie de ţări vecine, aducând regiunea tot mai aproape de război.

Instalaţiile petroliere atât din Arabia Saudită, cât şi din Emiratele Arabe Unite au fost atacate în ultimii ani de actori despre care se crede că sunt susţinuţi de Iran, inclusiv de rebelii houthi din Yemen.

Înţelegerea la care au ajuns vineri Riadul şi Teheranul vine în contextul în care China îşi extinde relaţiile diplomatice în lumea arabă. În decembrie, preşedintele chinez Xi Jinping a fost primit la Riad în cadrul unei ceremonii extravagante, ca parte a unei vizite ce a reunit 14 şefi de stat arabi. Vizita a avut loc la doar câteva luni după o întâlnire relativ discretă, contrastând ca fast, între preşedintele american Joe Biden, a cărui relaţie cu Arabia Saudită a fost glacială,

 » Mai multe informații aici…