Fost preşedinte ANRE, întrebat dacă plecarea Enel din România ar afecta abonaţii: Din punctul de vedere al consumatorului, nimic nu se va schimba pentru că tarifele sunt reglementate, rămân la valoarea pe care o au acum

BUCUREŞTI | Scris de News.ro | astăzi, 12:33

Fostul preşedinte ANRE Niculae Havrileţ susţine că plecarea Enel din România nu va afecta abonaţii acestei companii, precizând că, din punctul de vedere al consumatorului, nu se va schimba nimic deoarece tarifele sunt reglementare şi rămân la valoarea pe care o au în prezent.

Niculae Havrileţ a fost întrebat, vineri, la Prima News, ce se întâmplă cu abonaţii Enel în urma acestei tranzacţii şi dacă vor avea loc schimbări care să îi privească. 

“Nu, din acest punct de vedere nu prevăd nicio schimbare. De altfel, la altă încercare de ieşire din piaţa românească, în 2014, aceleaşi întrebări au fost puse atunci când Enel a dorit să iasă din România, dar atunci solicitând un preţ de trei ori mai mare decât cel de acum. Asta arată că business-ul nu merge aşa bine. E adevărat, pe partea de producere beneficiază de preţurile din aceste zile, din această perioadă, dar pe partea de furnizare şi pe partea de distribuţie în special, Enel-ul s-a înregistrat cu un minus important pentru că rata de recuperare a capitalului reglementată de către ANRE este 6,39%, or inflaţia este pe 8% deci ei nu îşi recuperează nici măcar capitalul investit din momentul intrării pe piaţa românească de distribuţie. Iar pe partea de furnizare din cauza problemelor de recuperare a banilor din procesele de compensare a facturilor s-au înregistrat, de asemenea, cu un minus semnificativ. Rămâne doar cu un câştig în zona de producere”, a explicat Niculae Havrileţ.

El a precizat că nu este afectat consumatorul de această tranzacţie. 

“Acolo o firmă de stat cum este Hidroelectrica ar fi putut să fie interesată, doar că Enel-ul a vândut la pachet şi cu bune şi cu rele ceea ce a făcut ca o societate cum ar fi Hidroelectrica, alta nu cred că s-ar fi putut califica, nu a fost interesată să preia şi minusurile din activităţi unde Hidroelectrica nu este specializată. Din punctul de vedere al consumatorului nimic nu se va schimba pentru că tarifele sunt reglementate, rămân la valoarea pe care o au acum sau dacă în următoarea perioadă de reglementare care începe anul viitor se va stabili o altă politică de tarifare de către ANRE atunci vom vedea, dar nu implică nicio schimbare a tarifelor existente această preluare a Enel-ului”, a afirmat fostul preşedinte ANRE. 

Grupul italian Enel S.p.A. a semnat cu firma greacă Public Power Corporation S.A. (PPC) un acord pentru vânzarea tuturor participaţiilor deţinute de către Grupul Enel în România. Acordul prevede plata de către PPC a unei sume totale de aproximativ 1,26 miliarde de euro, ceea ce evaluează societăţile vândute la circa 1,9 miliarde de euro. În plus, suma totală poate fi ajustată conform unor clauze uzuale în astfel de tranzacţii, precum şi printr-un mecanism pentru potenţiale plăţi ulterioare, în funcţie de valoarea viitoare a activităţii de retail. Finalizarea tranzacţiei este aşteptată în trimestrul al treilea al acestui an.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale.

 » Mai multe informații aici…