Guvernatorul taliban al unei provincii din Afganistan a fost ucis în biroul său, în urma unui atac sinucigaş

Guvernatorul taliban al provinciei Balkh din nordul Afganistanului a fost ucis joi, într-un atac sinucigaş revendicat de gruparea Stat Islamic (IS), relatează BBC.

Mohammad Dawood Muzammil a fost ucis în biroul său din capitala provinciei, Mazar-e Sharif. El este cel mai înalt oficial taliban care a fost ucis de când militanţii au revenit la putere în 2021.

De atunci, violenţa a scăzut, dar oficialii pro-talibani au fost vizaţi de gruparea Stat Islamic. Muzammil a condus lupta împotriva IS în postul deţinut anterior, cel de guvernator al provinciei de est Nangarhar. El a fost transferat la Balkh în octombrie anul trecut.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei din Balkh, Mohammed Asif Waziri, a declarat că explozia a avut loc joi dimineaţă la etajul doi al biroului guvernatorului.„A fost o bubuitură. Am căzut la pământ”, a declarat Khairuddin, care a fost rănit în explozie, pentru agenţia de presă AFP. El a relatat  că a văzut un prieten pierzându-şi o mână în explozie.

Ulterior, joi, gruparea Stat Islamic a anunţat că unul dintre soldaţii săi a reuşit să intre în clădire şi să-şi detoneze centura sinucigaşă. Unii paznici au fost ucişi în explozie, se mai arată în comunicat. Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, susține într-o postare pe Twitter că guvernatorul a fost „martirizat într-o explozie de către duşmanii islamului”.

Cu o zi în urmă, autorităţile talibane provinciale au declarat că au ucis opt „rebeli şi răpitori” în Mazar-e Sharif.

Talibanii au fost înlăturaţi de la conducerea Afganistanului în 2001, gruparea militantă islamistă revenind la putere în august 2021, după retragerea forțelor americane.

 » Mai multe informații aici…