Inventatorul care a dat greş de peste 5.000 de ori înainte să dezvolte obiectul care este acum în aproape toate casele

1970 este anul în care James Dyson, inventatorul aspiratoarelor fără sac, a creat primul său produs, la terminarea Royal College of Art din Londra, singura Universitate de Artă şi Design din Marea Britanie: o ambarcaţiune de mare viteză, similară cu o navă de debarcare, construită din fibră de sticlă.

De atunci a creat nenumărate prototipuri şi produse şi a construit imperiul Dyson, sinonim astăzi cu inovaţia şi cu tehnologia de lux. Dar începutul nu a fost deloc uşor, iar viaţa de inventator este considerată de James Dyson a fi un „continuu eşec”. Produsul care l-a făcut celebru la nivel global a fost aspiratorul fără sac, pe care a reuşit să îl pună pe piaţă după peste 5.100 de prototipuri.

Uneori începem să dezvoltăm tehnologie şi nu ştim exact ce utilizare are, iar apoi descoperim că de fapt nu este nimic sau că este mult mai interesant decât crezi. Adică, important este să experimentezi şi să încerci lucruri noi.

Am vrut să numesc această conferinţă pentru că viaţa mea este un eşec în fiecare zi. Adică, succesul este dat de 5.127 de prototipuri, de fapt de 5.127 de eşecuri, dar înveţi ceva din fiecare eşec. Mereu am crezut că elevii ar trebui să fie evaluaţi pentru eşecurile lor şi nu pentru succesele lor, pentru că astfel experimentează şi încearcă să găsească răspunsul corect, ceea ce este mult mai important decât a şti răspunsul corect imediat.

Aşadar, dacă eşti dispus să eşuezi şi să experimentezi lucruri neobişnuite, ciudate, vei descoperi ceva interesant şi apoi apare un produs din acesta”, a spus James Dyson, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Marea Britanie la ora actuală, în cadrul unui eveniment exclusivist ce a avut loc la Paris în luna februarie. În cadrul evenimentului, fondatorul Dyson a povestit întreaga sa carieră – de la primele invenţii şi până la cele mai recente lansări de produse din portofoliul Dyson – şi a oferit câteva indicii despre viitoarele sale produse.

Înfiinţată acum mai bine de 30 de ani, Dyson este astăzi un imperiu cu afaceri de peste 6 miliarde de lire sterline. Compania se axează pe inovaţie, având în portofoliu aspiratoare verticale fără sac, aparate de uscare a mâinilor, purificatoare de aer, produse de îngrijire a părului şi, mai nou, căşti audio cu funcţia de purificare a aerului respirat. Până a ajunge însă aici, Dyson a avut nevoie de determinare şi perseverenţă.

Primii săi asociaţi, care finanţaseră o altă invenţie a sa – roaba ce avea în loc de roată o bilă – nu au crezut în prototipul de aspirator fără sac creat de Dyson şi l-au dat afară din companie. Rotork, compania pentru care a creat prima sa invenţie – ambarcaţiunea de mare viteză din fibră de sticlă – a fost însă de acord să lanseze prima versiune comercială de aspirator fără sac la care Dyson a ajuns după 5.127 de prototipuri dezvoltate între anii 1979 şi 1984. Pentru a dezvolta prototipurile primului model de aspirator fără sac,

 » Mai multe informații aici…